Na zvaničnom sajtu elitnog kontinentalnog takmičenja objavljena su imena 10 potencijalnih osvajača nagrade “Zvezda u usponu”.

Boriša Simanić (Crvena zvezda), Aleksej Pokuševski (Olimpijakos) i Stefan Peno (Alba) svrstani su u grupu od 10 mladih košarkaša, rođenih posle 1. jula 1997. godine, koji bi ove sezone mogli da ostave značajan trag u Evroligi.

Ovo je 16. sezona u kojoj će Evroliga birati svoju “Zvezdu u usponu”, a do sada su je od Srba osvajali Bogdan Bogdanović dva puta (2013/14 u Partizanu, 2014/15 u Fenerbahčeu) i Novica Veličković jednom (2008/09 u Partizanu).

Među laureatima su brojni aktuelni i bivši NBA košarkaši – Luka Dončić, Nikola Mirotić, Riki Rubio, Danilo Galinari, od letos i Goga Bitadze, koji je iz Mega Bemaxa prešao u Indijana Pejserse.

Rani favorit za nagradu “Rising star 2019/20” prema sajtu Evrolige je Teo Maledon, plejmejker Asvela, a slede Jovel Zusman (Makabi), Laurinas Birutis (Žalgiris).

Na četvrtu poziciju je postavljen potencijalni reprezentativac Srbije Stefan Peno.

On je već mladi veteran, igrao je i u Evroligi i u Evrokupu. U novu sezonu ulazi posle prelomne u ekipi Albe, sa kojom je stigao u finale Evrokupa. On je plejmejker kome je dodavanje na prvom mestu, ima retku mogućnost da sve igrače uključi u akciju i to savršeno funkcioniše u sistemu trenera Aita Garsije Renesesa. Peno će imati ključnu ulogu od svih igrača sa klupe, da proba da promeni ritam igre svojom odbranom i dodavanjima”, stoji u tekstu.

Na listi se nalazi i Deni Avdija (Makabi) sin bivšeg kapitena Crvene zvezde Zufera Avdije.

 

Boriša Simanić je već nekoliko sezona u prvom timu beogradskog kluba, ali je tek prošle godine, po dolasku trenera Milana Tomića, dobio šansu da pokaže svoj talenat.

Simanić je krilni centar koji radi sve. Ima građu, brzinu, šut… Sve to je demonstrirao u mlađim kategorijama. Simanić ima sjajan tajming za blokade i ofanzivne skokove, efektan je šuter sa spoljnih pozicija sa brzim izbačajem i odlučnošću protiv svakog protivnika.

Pokuševski je “verovatno najintrigantniji igrač na ovoj listi”, pošto je visok 211 centimetara i igra plejmejkera sa pozicije krilnog centra. Osamnaestogodišnji Novosađanin, piše na sajtu Evrolige, “ima neograničen potencijal”.

On je možda najzanimljiviji igrač na listi, on je lažna četvorka visoka 211 centimetara. On zna da koristi svoju građu i duge ruke u odbrani, ume da uhvati skok i započne kontranapad, a dobar je i šuter za tri poena.

 

Pored navedene sedmorice, u Top 10 potencijalnih kandidata za “Zvezdu u usponu” su Rokas Jokubaitis (Žalgiris), Usman Garuba (Real) i Tarik Biberović (Fenerbahče).

Mečevi prvog kola Evrolige na programu su 3. i 4. oktobra. Crvena zvezda će u četvrtak 3. oktobra gostovati Panatinaikosu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here