T. O.
Paljenje badnjaka Sveta Trojica Branzvik

Nije bilo srpskog hrama u Australiji koji u nedelju 7. januara nisu ispunili vernici kako bi na najsvečaniji način obeležili najradosniji pravoslavni praznik, Božić, rođenje Isusa Hrista.

Sjajan hor u Lazarici u Sidneju

Svečana okupljanja vernika počela su još u subotu, 6. januara na Badnji dan, a vladika Siluan je tom prilikom služio liturgiju u hramu Sveti Sava Kizboro. Sve crkvene opštine su prethodnih dana se organizovale i vezale bezbroj badnjaka koje su vernici mogli da ponesu kućama.

Svečano obeležen Božić u hramu Lazarica u Sidneju

Večernje službe su bile posebno interesantne za decu i mlade, jer su neki hramovi imali priliku i da zapale veliki badnjak baš kako pravoslavni običaji nalažu. Ovu službu je vladika Siluan služio u hramu Sveti Đorđe u Sent Albansu.

Na sam dan Božića, u nedelju, Australijsko-novozelandski episkop Siluna je služio svetu liturgiju u hramu Svete Trojice u Branzviku u Melburnu, te je to bio još jedan povod da pravoslavni vernici ispune ovaj hram.

Međutim, i svi drugi hramovi širom Australije su bili puni dece, mladih i starijih vernika koji su u veselju dočekali ovaj radostan praznik.

Mnogi hramovi su imali organizovan i tradicionalno lomljenje česnice u kojoj su bile parice, a u nekim od njih je u večernjim satima bila priređena i svetkovina, jer kako je to jedan vernik prokomentarisao mi smo u crkvi svi jedna velika porodica.

Bila je ovo prilika da se posle božićnog posta vernici na Božić omrse bogatom trpezom.

Srebrni novčić pripao je Andreju

Na svetoj liturgiji u hramu Sveti Sava u Kamberi prisustvovao je ambasador Srbije Rade Stefanović, a služio je otac Branko Vasilić. Ambasador Stefanović je darovao srebrni novčić za česnicu, a koji je izvukao Andrej Vasilić. Članovi crkvene opštine su se zahvalili sestri Zori Novaković, koja je pripremila česnicu.

U duhu Božića i u Kvinslendu

Božićnu liturgiju u hramu Sveti Nikola u Brizbejnu služio je otac Miloš Raketić, a brojni vernici, među kojima je bilo i puno dece ispunili su ovu pravoslavnu crkvu u Kvinslendu. Niđta manje svečano nije bilo i za Badnje veče kada su mnogi vernici došli da ponesu osveštane badnjake za svoje domove. A badnjake su pravili upravo đaci na Božićnoj radionici, gde su ukrašavali badnjake, pevali božićne pesme i mesili česnicu.

U duhu pravoslavlja

U svojoj Božićnoj poslanici vladika Siluan je između ostalog rekao: „Potrudimo se da ovoga Božića obnovimo svoj život u gospodu! Neka naš dolazak u sveti hram bude redovan, da sa nama povedemo i našu decu, našu unučad, da ih upoznamo sa Hristom, sa jedinim istinskim putevoditeljem u život. Da se ispovedamo i pričešćujemo, jer bez pokajanja, bez svetovrlinskog i svetotajinskog života u gospodu Hristu, nema života i spasenja.“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here