Youtube/KoSSev - Kosovo Sever Portal
Orahovac

U Specijalizovanom veću Kosova u Hagu na suđenju Hašimu Tačiju, vođi nekadašnje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, svedok Predrag Dedić je rekao da je i njegov sin kidnapovan i ubijen, ali i da je bio prinuđen da proda svoj stan.

Zatvor smrti

Predrag Dedić je u procesu protiv bivšeg komandanta nekadašnje OVK svedočio putem video-linka. On je otac Bobana Dedića, iz Orahovca, koji je otet u julu 1999, a čija je sudbina do danas nepoznanica. Boban je tada imao 37 godina i bio je zaposlen u Poljoprivrednom kombinatu Žitopromet u ovom mestu. Pripadnici OVK su ga kidnapovali, a Predrag je saznao da mu je sin odveden u njihov zatvor u zgradi bivšeg vatrogasnog doma i otišao je da pokuša da ga oslobodi. Čim je ušao u tu zgradu, pripadnici OVK su i njega zatvorili. Ovaj čovek je kasnije oslobođen, a kako kaže sina više nikad nije video.

Proteran iz doma

U optužnici se navodi da su Bobana Dedića krajem juna 1999. automobilom odvezli pojedini pripadnici OVK izvan fabrike Broj 18 u Orahovcu.

– Poslednji put je viđen u pritvoru pojedinih pripadnika OVK, a njegovi posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni – navedeno je u optužnici.

Predrag Dedić je rekao i da posle sukoba na KiM nije želeo da ode iz Orahovca kao većina Srba, već je ostao da živi u albanskom delu, ali su mu je onda OVK došla na vrata. On je na sopstvenom primeru opisao i kako su Albanci terali Srbe da im prodaju imovinu koju imaju na Kosmetu.

– Morao sam da prodam stan koji su pre toga opljačkali. Prodao sam preko jednog posrednika Šiptara. Rekao mi je, danas mi ga daj za 8.000 maraka, a ako nećeš, sutra će vredeti 5.000 i dao sam ga za 8.000 – ispričao je ovaj svedok kroz šta je prošao.

U optužnici se kaže da su se ubistva dešavala u Orahovcu, gde je stradalo 11 osoba.

Okrutnost na delu

Čelnici OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su optuženi su za udruženi zločinački poduhvat, ubistva, mučenja i okrutno postupanje u oko 40 pritvorskih centara širom Kosova tokom 1998. i 1999. godine, ali ne i za trgovinu organima. Suđenje je počelo 3. aprila ove godine.

Nepoznanica

Predrag Dedić je posvedočio da su u orahovačkom vatrogasnom domu držani kidnapovani Srbi. Kazao je da je čuo da su svi Srbi koji su poslati u policijsku stanicu zatim poslati u vatrogasnu službu, ali nije mogao da kaže ko su ti ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here