Tanjug/AP
Novak Đoković

Italijanski teniser Janik Siner izjavio je da posle osvajanja mastersa u Majamiju ima cilj da isto to učini i na drugom grend slemu u sezoni – Rolan Garosu.

Od ove nedelje drugi teniser na ATP listi rekao je da se već sada priprema za taj poduhvat i da će pre toga učestvovati na dva, za njega, veoma važna turnira.

– Sada mi je Rolan Garos glavni cilj. Od četvrtka počinjem pripreme za Monte Karlo koji će biti moj prvi turnir na šljaci. Nemam mnogo vremena za adaptaciju, čak ni celu nedelju. Videćemo kako će biti u Monaku – rekao je Italjan.

Ovogodišnji Rolan Garos počinje 20. maja, a titulu osvojenu prošle godine na terenima u glavnom gradu Francuske brani najbolji svetski teniser Novak Đoković.

Ukoliko Italijan uspe u svojoj nameri da trijumfuje u Parizu, to će značiti da će preuzeti i lidersku poziciju od Noleta, koji je punih osam godina proveo kao najbolji na svetu.

Loš start sezone Đokovića, gubitak prošlogodišnjih bodova, ali i propuštena prilika da se na američkim mastersima osvoji veći broj novih, nagrizli su veliku prednost srpskog asa na vrhu ATP liste.

Đoković ima 9.725 poena na poslednjoj ATP listi (brani 2.315). Siner je sakupio 8.710 (brani 585), Alkaras ima 8.645 (brani 2.265) a Medvedev je na cifri 7.165 (brani 1.280).

Odmah pada u oči velika razlika u broju poena koje brane Srbin i Italijan. Zbog činjenice da na odbranu Kupa musketara na Rolan Garosu ide čak 2.000 poena, može se očekivati da najbolji teniser svih vremena u Pariz stigne kao broj 1, ali će mu tamo biti jako teško. Jer Siner brani samo 45 bodova u Gradu svetlosti, što znači da će – u kombinaciji sa prethodnim rezultatima – imati šansu da postane prvi na svetu čak i ako Nole odbrani titulu.

Naravno, Đokovićeve šanse da ostane broj 1 zavisiće i od njegove forme ali i broja turnira za koje se odluči da igra. On je odavno rekao da prva pozicija na svetskoj listi više nije njegov prioritet, tako da će raspored praviti u skladu sa ambicijama na najvećim turnirima – odnosno najvažnije će mu biti da ne stigne premoren na Olimpijske igre u Parizu u julu.

Drugim rečima, Novak neće juriti bodove da bi ostao na vrhu teniske piramide. Igraće samo turnire za koje smatra da će mu koristiti da sa šampionskim šansama dođe na najveće teniske događaje u ovoj godini.

Siner ima dobre matematičke šanse, ali on još nije igru na šljaci doveo do nivoa koji ima na betonu. Zato od njega ne treba očekivati da nastavi seriju uspeha sa tvrdih podloga – tri titule i samo jedan poraz u dosadašnjem toku sezone. Naravno, neće za njega biti nemoguća misija da osvoji neki od pehara, ali ima boljih od njega na šljaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here