EPA
Državljani BiH učestvovali i u napadu na Bliznakinje u Njujorku

Napad na SAD, 11. septembra 2001, samo je jedna od dobro isplaniranih terorističkih akcija radikalnih islamista u kojima su po pravilu učestvovali i državljani Bosne i Hercegovine. Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti međunarodnog terorizma, ocenjuje da ne postoji veći teroristički napad u svetu, a da barem jedan od aktera nije imao državljanstvo BiH ili nije bio pripadnik Armije BiH.

– Organizacija i učešće u napadu na Njujork i Pentagon otuda su samo vrh ledenog brega u dubokoj i jasnoj povezanosti islamista iz Bosne sa svim većim napadima džihadista po svetu. BiH je poslednjih tridesetak godina sigurna kuća za radikalni islam, ali i svojevrsni regrutni centar u kome i dan-danas postoji 45 terorističkih kampova i 64 paradžemata – kaže Galijašević.

Napad u Alžiru

On je većinu svojih saznanja pretočio u knjigu “Bosanska fatamorgana i sinovi džihada” koja tek treba da bude objavljena. U delovima koje je dostavio “Vestima” taksativno se nabrajaju svi napadi u kojima su učestvovali i državljani BiH.

– U akciji 11. septembra, pre 19 godina, učestvovala su petorica državljana BiH. Egipćanin sa kuvajtskim dokumentima, Halid Šeik Muhamed prvooptuženi je pred Vojnim sudom u Gvantanamu. On je za zasluge u ratu dobio državljanstvo BiH na ime El Muhamed Haleed. I drugooptuženi za napad, Remzi bin al Sibih, Sudanac, takođe ima to državljanstvo na ime Remzi Jousef. I među poginulim napadačima na SAD su državljani BiH. Prvi je ključni operativac napada na Trgovinski centar Muhamed Ata, koji ima i bosansko državljanstvo na ime Mohamed el Sajed. Državljanstvo BiH posedovali su i “piloti” koji su poginuli: Halid Al Mihdar i Navaf ali Hamzi – navodi Galijašević.

On ističe da je prvi teroristički napad koji ima veze sa mudžahedinima iz Bosne, izveden u Alžiru 14. decembra 1993.

– Islamisti su upali u sedište kompanije Hidroelektra iz Zagreba na osnovu naredbe Abu Maali Hasana, komandanta Odreda El mudžahedin. U Bosni je u to vreme besneo žestok sukob između Hrvata i muslimana, a Hasan je tražio od GIA, jedne od formacija Al Kaide, da izvrše odmazdu nad Hrvatima. Ubijeno je njih 12, a 22 radnika, uglavnom iz Japana i Norveške, odvedeno je u nepoznatom pravcu i o njihovoj sudbini se i dalje ništa ne zna – ukazuje naš sagovornik.

Bombama na ambasade

Državljani BiH su učestvovali i u napadu tri godine kasnije, 25. juna u Dahranu, Saudijska Arabija. Na meti je bila američka vojna baza, a Galijašević tvrdi da je sve organizovao prvi komandant mudžahedina u BiH Abdel Aziz Barbarosa.

– Bombaš samoubica je do ulaza u vojni kamp doterao kamion sa 2.268 kg eksploziva. Eksplozija je bila toliko glasna da se čula u radijusu od 32 kilomtra. U vojnom kompleksu bilo je smešteno oko 2.000 pripadnika vojnog osoblja, ali je na sreću poginulo samo 19 američkih vojnika, dok je povređeno oko 500 ljudi. Za ovaj napad je po propagandnoj matrici optužen Hezbolah, mada je kasnije uhapšeno 15 osumnjičenih od kojih je samo jedan bio sunit, a svi drugi Arapi koji su i otkrili vezu sa prvim komandantom Odreda El mudžahedin – navodi Galijašević.

Državljani BiH učestvovali su i u seriji bombaških napada na američke ambasade u Najrobiju u Keniji i Dar es Salam u Tanzaniji, 7. septembra 1998. kada je ubijeno 250, a ranjeno više od 5.500 ljudi.

– Iza ove akcije je stajala tek osnovana Al Kaida zemalja Magreba čije su jezgro činili vojnici Odreda El mudžahedin iz Alžira i Tunisa.

Galijašević ističe da je komandant Odreda el mudžahedin, Alžirac Abu Maali, u saradnji sa glavnim logističarem Izetbegovićeve Armije BiH, Sudancem, El Fatih el Hasaneinom, organizovao i raketni napad na američki razarač US Cool (DDG-67) 12. oktobra 2000. u Adenskoj luci u Jemenu:

– Poginulo je 17, a ranjeno 39 američkih vojnika. Odgovornost za ovaj napad formalno je preuzela Al Kaida.

Državljani BiH su učestvovali i u terorističkim akcijama po Evropi. Prve na meti su im bile tri železničke stanice u Madridu, 11. marta 2004, a u eksplozijama je poginulo 192, a ranjeno 2.050 ljudi.

– Zbog ovog napada osuđen je Jamal Zougam, koji je ratovao u Bosni pod imenom El Idriš Muhamed Jamal i s tim imenom dobio i državljanstvo BiH. Međutim, španske vlasti nikad do kraja nisu istražile događaj mada postoje ozbiljne indicije da je i u ovom slučaju mozak operacije bio bivši komandant Odreda El mudžahedin Abu El Maali.

Talović “hladnokrvni ubica”

Galijašević kaže da je glavni akter terorističkog napada na Troli Skver mol u Solt lejk Sitiju, 17. februara 2007, bio Sulejman Talović koga su mediji opisali kao “hladnokrvnog ubicu”, a imao je pasoš BiH. Specijalne jedinice FBI uhapsile su u Njujorku Adisa Medunjanina zbog veza sa Najibulahom Zazijem optuženim da je 2009. planirao napad oružjem za masovno uništenje. Medunjanin je u SAD stigao iz BiH 1994. godine.

– On je 2015. proglašen krivim po devet tačaka optužnice za pokušaj aktiviranja bombi u sistemu podzemne železnice u Njujorku i osudila na doživotnu robiju. On je proglašen krivim i za planiranje ubistava američkih vojnika u Avganistanu i udruživanje sa Al Kaidom – ističe Galijašević.

Obuka u Jablanici

Galijašević tvrdi da je Londonski metro napadnut uz pomoć, preporuku i direktan verski nalog Abu-Hamze al-Masrija.

– Abu Hamza al-Masri i Babar Ahmed su državljani BiH. Oni su obučavali mudžahedinske jedinice u osnovnoj školi u Jablanici kod Tešnja. Masri je kasnije isporučen SAD na osnovu 11 optužnica. Babar Ahmed je osam godina pritvoren u Velikoj Britaniji bez suđenja i odbijen mu je zahtev za uslovno puštanje uz kauciju. Njihov saradnik Haleed Masoud, koji je učestvovao u ratu u BiH kao mudžahedin, 22. marta 2017. je izvršio odmazdu i u Londonu ubio tri osobe, a 20 ranio – navodi Galijašević.

Detonatori iz Goražda

Galijašević upozorava i da je veliki broj terorističkih akcija izvršen oružjem čije poreklo vodi ka BiH.

– Tim oružjem je izvršen napad na redakciju satiričnog časopisa Šarli Ebdo kad je ubijeno 12 članova redakcije, ali i u terorističkom napadu u Parizu koji se odigrao 13. i 14. novembra 2015. kada je stradalo više od 129 osoba. U terorističkom napadu u Briselu, inicijalne kapisle i detonatori su bili iz Goražda.