Vesti
Voditelj Aleksandar Glumac, menadžer “Best of Serbia” Hajli Tera i menadžer za događaje u Bonirigu Ljiljana Maslovarić

Posle višemesečne prinudne pauze zbog lokdauna i restriktivnih mera, Srpski centar u sidnejskom predgrađu Bonirig konačno je ponovo bio mesto velikog okupljanja i dobrog provoda naše zajednice.

Proteklog petka uveče održana je rakijada pod nazivom “Ukusi iz Srbije”, na kojoj je predstavljeno 12 vrsta srpskih rakija, u organizaciji izvozne kompanije “Best from Serbia” (Najbolje iz Srbije).

Organizatora su predstavljali glavni direktor Jovan Čalić, suvlasnik Leonardo Tera i nacionalni menadžer Hajli Tera.

Odmah na početku treba reći da su Jovan i Leonardo najbolji prijatelji, koji su odlučili da osnuju pomenutu firmu 2018. godine, nakon zajedničkog boravka u Srbiju, kada su se Leonardo i Hajli zajubili u našu zemlju, srpsku kulturu, hranu i sve što je srpsko. Naravno, uključujući i rakiju.

Među prvim proizvodima koje su uvezli u Australiju bilo je Valjevsko i Jagodinsko pivo, džin,
umur… Sada su asortiman robe proširili na široku lepezu naših domaćih rakija – od kajsija, dunje, šljive, jabuke, maline, divlje kruške, viljamovku, medovaču, likere od maline, kupine, višnje i oraha.

– Želim da se zahvalim svim gostima na dolasku i na podršci, jer osim ljudi koji su ve
eras ovde, u zajednici ima veliki broj ljubitelja proizvoda koje uvozimo. Kako meni, tako i mom suprugu Leonardu i prijatelju Jovanu je drago što smo uspeli da donesemo najbolje proizvode iz Srbije u Australiju – kaže za “Vesti” menadžerka Hajli Tera.

Pored navedenih proizvoda, posebnu pažnju na promociji u Bonirigu zavredela je zvezda večeri pod nazivom “Ognjena rakija”, šljivovica stara 30 i deset godina, preduzeća “Bra
ća Tomašević” iz Prijepolja.

Kuriozitet vezan za rakiju staru 30 godina je da može da se kupi jedino u Australiji. Trenutno postoji samo 1.200 flaša ovog ekskluzivnog pića, koje je proglašeno za najbolju rakiju za 2019. i 2020. godinu.

Takođe, dobitnik je niza nagrada i priznanja na mnogim takmičenjima i sajmovima, među kojima je i Međunarodni sajam vina i žestokih pića u Londonu – “International Wine & Spirit Competition in London 2020”.

Ova rakija koja je “sazrela” tokom tri decenije, napravljena je u saradnji sa profesorom Ljubišom Stankovićem, jednim od najistaknutijih majstora u Srbiji u proizvodnju rakije.
Gosti na rakijadi u Bonirigu imali su priliku da probaju svih 12 vrsta rakije, a služilo se čak šest tura sa po dva napitka, uz bogatu ponudu hrane i živu muziku.

Za dobro raspoloženje bili su zaduženi pevačica Anastasija i muzičari Goran Zarić, Stole trubač i Pepe, koji su stvorili zaista fantastičan ambijent u Srpskom centru. Program je profesionalno vodio Aleksandar Glumac, i na srpskom i na engleskom jeziku. Poseban ugođaj u ovoj večeri priredile su prelepe promoterke, koje su služile piće i darovale poklone gostima.

Naš narod kaže: “Kad te zaboli glava, uzmi čašicu rakije. Za stomak, opet popij rakijicu, a i kad te ništa ne boli i tada drmni jednu čašicu“. Tu je i recept kako se rakija pije, a da se čovek ne napije – po malo!

Znalci s kojima smo razgovarali tokom ove večeri kažu da je najbolji znak da je rakija dobra, taj kada je osetiš u ustima, a ne osetiš u grlu i samo prokliza do želuca. To će vam potvrditi svi koji su bili u Srpskom centru na degustaciji 12 vrsta naših rakija.

Na kraju, nema se šta drugo dodati, osim čestitke organizatorima, domaćinima, radnom osoblju i svima koji su se potrudili da gosti budu prezadovoljni ambijentom i druženjem u Bonirigu posle višemesečne izolacije.

Vreme slavlja

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, u Srpskom centru pripremaju niz proslava.
– Konačno smo posle višemesečne pauze u prilici da organizujemo događaje u našem klubu. Lepo je opet videti ovakav ambijent i goste koji uživaju u svemu što za njih pripremamo. Istakla bih da sada predstoje mnoga iznenađenja i veselja, kao što su doček kalendarske i srpske Nove 2022. godine, uz prvoklasnu muziku i štimung za pamćenje – kaže Ljiljana Maslovarić, menadžer za društveno-kulturne manifestacije pri najvećoj srpskoj kući u Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here