Sirene za uzbunu od poplava u Obrenovcu, potpuna evakuacija grada

0

 

"Mole se građani Obrenovca da ne napuštaju svoje domove i da se za sve potrebne informacije obrate Operativnom centru Uprave za vanredne situacije grada Beograda na broj 1985", navodi se u saopštenju gradonačelnika.

 

15:14POTPUNA EVAKUACIJA OBRENOVCA
15:05 – Na teritoriji opštine Obrenovac, evakuisano je oko 2.510 osoba, a na spašavanju ugroženog stanovništva angažovano je 1.500 pripadnika vatrogasno – spasilačkih jedinica, policije, žandarmerije, vojnih specijalaca i Vojske Srbije. Usled izlivanja reke Kolubare 90 odsto opštine Obrenovac je pod vodom, a u toku je evakuacija ugroženog stanovništva. Evakuisana je jedna trudnica i muškarac koji je doživeo infarkt.
14:32 – Društvenom mrežom Tviter kruži informacija da je trudnica zarobljena u Rvatima (Obrenovac), Vlaška Bašta br. 8.
14:23 – Vlada Srbije pozvala je vlasnike čamaca sa motorom, koji žele da pomognu u evakuaciji građana iz poplavljenih područja, da čamce dovezu kopnenim putem do hotela u Obrenovcu.
13:26 – Načelnica Uprave za upravljanje rizikom u Sektoru za vanredne situacije Sanja Vuksanović Žugić izjavila je da je do sada ukupno evakuisano 2.500 ljudi, a ugroženo je još 1.388. Žugićeva je istakla da su sve jedinice MUP-a Srbije angažovane u akciji spasavanja. Ona je dodala da je najveći problem odbijanje sugrađana da izađu iz svojih kuća.
10:00 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na građane Obrenovca da ne stoje na krovovima i ne odbijaju pomoć prilikom evakuacije. "Molim vas kao Boga, ne terajte nas da primenjujemo silu da bismo zaštitili vaše živote, i time dodatno ugrozili živote spasilaca ipripadnika srecijalnih jedinica koji se bore da urade sve što mogu za naš narod", rekao je Vučić.

U petak ujutru oko pet sati u Obrenovcu oglasile su se sirene za uzbunu zbog opasnosti od poplava.

 

Pročitaje još:

Tužne scene u Prokuplju

* Voda prekrila Srbiju: Evakuisano 6.175 ljudi

* Haos u Srbiji: Petoro mrtvih, poplavljeni putevi i pruge

* VIDEO: Pogledajte Srbiju pod vodom

* Proglašena vanredna situacija u Srbiji

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je u noći između četvrtka i petka, prilikom posete Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, da je elektroenergetski sistem Srbije stabilan, i da je cilj ministarstva i Elektroprivrede Srbije (EPS) da očuvaju takvo stanje.

 

Ministar energetike je posetio TENT zajedno sa vršiocem dužnosti direktora EPS-a Aleksandrom Obradovićem, direktorom TENT-a Čedomirom Ponoćkom i direktorom rudarskog basena "Kolubara" Dušanom Mrakićem.

 

Opština Obrenovac fotografisana iz helikoptera MUP-a Srbije
 

Antić je naveo da je najkritičnije na području Lazarevca, Loznice, Paraćina, Valjeva, da se u noći između četvrtka i petka situacija pogoršala u Smeredevskoj Palanci, i da ukupno oko 115.000 kupaca nema električnu energiju zbog poplava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here