Ministarstvo odbrane Rusije

Sirijske vlasti su se složile da Rusiji privremeno ustupe dodatni deo kopna i priobalnih voda kako bi proširila svoju vazdušnu vojnu bazu Hmejmim, prenosi agencija Rojters.

Dokument o dogovoru između dve strane, koji je objavljen juče, potpisan je 21. jula, a na snagu je stupio 30. jula. Dogovor se odnosi na kopno i more u blizini provincije Latakije na severu Sirije, u kojoj se nalazi vazdušna vojna baza Hmejmim koju kontrolišu Rusi.

Teritorija, koju čini osam hektara zemlje i isto toliko hektara priobalnih voda, biće upotrebljena za “medicinsko lečenje i rehabilitacioni centar” za osoblje ruske vojne baze, navodi se u dokumentu. Ova oblast će Rusiji biti privremeno ustupljena, bez ikakve nadoknade.

Rusija je sa vazdušnim napadima u Siriji počela 2015. godine, dok je trajno prisustvo vojske u ovoj zemlji uspostavila dve godine kasnije, nakon dogovora sa vladom u Damasku.

Pored baze u Hmejmimu, odakle Rusija vrši vazdušne napade sa ciljem podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, Moskva takođe kontroliše i luku Tartus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here