EPA

Supermarketi Vulvorts proširuju upotrebu tehnologije koja snima kupce dok skeniraju artikle u sistemu samoplaćanja.

Noviteti se odnose na 110 prodavnica u tri države, dok kritičari smatraju da bi kod ljudi mogla da izazove osećaj stalnog nadzora.

U protekloj godini, Vulvorts je isprobao nove kase za samoplaćanje s kamerama postavljenim iznad glave, kako bi posmatrao kupce dok skeniraju artikle.

Kompanija je saopštila da se veštačka inteligencija koristi za otkrivanje kada stavke nisu ispravno skenirane, pri čemu se snimci skeniranja snimaju i puštaju kupcu, dajući im dalja uputstva.

Prema objašnjenju kompanije, svrha kamera je da spreči pogrešna skeniranja, ali funkcioniše i kao sredstvo za sprečavanje gubitaka za supermarket kada, recimo, kupac skenira proizvode kao jeftiniju robu.

Snimak ne može da se gleda uživo, a Vulvorts ističe da se koristi za obuku osoblja. Kompanija je saopštila da su lica kupaca zamućena, a pinovi kartica zatamnjeni.

Samanta Florijani, vođa programa za Digital Rights Watch, kažeda bi tehnologija kod kupaca mogla da izazove osećaj prismotre.

– Ova vrsta normalizacije nadzora stvara prostor za sve veću upotrebu invazivnih tehnologija u svakodnevnom životu – istakla je ona.

Prvo testiranje počelo je u Seven Hilsu u zapadnom Sidneju, ali je prošireno na još četiri prodavnice u državi do septembra prošle godine.

Od tada se prošireno na 110 prodavnica u Novom Južnom Velsu, Kvinslendu i Viktoriji.

– Nakon nedavne probne faze, proširujemo uvođenje tehnologije – rekao je portparol Vulvortsa.

Kompanija ima postavljene natpise na prednjim stranama prodavnica i na ulazima u samostalne blagajne gde je tehnologija u upotrebi.

Kejt Bauer, zagovornik zaštite podataka o potrošačima u potrošačkoj grupi “Izbor”, kaže da je brza ekspanzija tehnologija potpomognutih veštačkom inteligencijom u maloprodaji u poslednjih nekoliko meseci pokazala potrebu za hitnom reformom zakonodavstva, kako bi se zaštitila privatnost potrošača.

Generalni tužilac Mark Drajfus je prošle godine primio reviziju Zakona o privatnosti od svog odeljenja i rekao da vlada razmatra čitav niz modernizacije zakona, kako bi uračunala digitalno doba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here