Školski čas u ambasadi

0

Čulo se mnogo lepih pesama
 

U programu koji su đaci izveli u ambasadi Srbije bilo je recitacija, pesme, glume, igre sa kojima su i gosti i domaćini prezentovali svoje škole.

Folklorne igre izveo je KUD "Karađorđe", koji ove godine obeležava 20 godina postojanja. Prisutnima su se obratili članovi Saveta roditelja iz Berna Dragan Vuković i Ženeve Dragan Ognjanović.

U ime KUD "Karađorđe" prisutne je pozdravio Jugoslav Pantić i apelovao na sve naše ljude da se odazovu pomoći za nastradale u poplavama u Srbiji.

Nakon toga gosti su otišli da vide film o Bernu i medvede, simbol grada, te kuću u kojoj su živeli Mileva Marić Ajnštajn i Albert Ajnštajn i u kojoj je stvorena teorija relativiteta.

– Dan smo proveli zanimljivo. Naši gosti iz Ženeve bili su u prilici da vide mnogo toga u Bernu, majka naše učenice iz Berna, Švajcarkinja Silvia La Franhi je na francuskom objasnila istoriju grada, pokazala zgradu Savezne skupštine i ispričala interesantne podatke o gradu. Đacima je ispričala da se njena prabaka družila sa našom Milevom Marić Anštajn – priča za "Vesti"pofesorka Mitrović i dodaje:

– Put nas je kasnije vodio u našu crkvu u Belpu gde je goste dočekao protojerej otac Stanko Marković koji je gostima i svima nama objasnio značaj vere, tok izgradnje – kaže Jelena.

– Roditelji i deca su bili oduševljeni velelepnim hramom koji su izgradili naši građani, posebno lepotom fresaka i prostorom koji vernici imaju za okupljanja i proslave verskih praznika – objašnjava profesorka Delić i kaže da je crkva počastila goste, a deca sveštenika i prisutne pevanjem pesama o Svetom Savi, Uskrsu i himne "Bože pravde".

Sveštenik Marković je govorio o teškoj situaciji u otadžbini, apelujući na prikupljanje humanitarne pomoći za poplavljene u Srbiji.

 

Zakazano novo druženje

Domaćini-predstavnici Savat škole iz Berna i Burgdorfa, sveštenik Marković i profesorke ispratili su goste , poželeli im srećan put i zakazali novo druženje u Ženevi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here