Skot: Mi ne možemo da primoravamo Kosovo da ukine takse

Vestionline, Tanjug
Tanjug

“Naša poruka je jasna: SAD žele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog s Beogradom ponovo pokrenuo”, izjavio je odlazeći ambasador SAD Kajl Skot u intervjuu za današnji Kurir.

Komentarišući medijske navode o tome da je nemoguće da svetska sila poput SAD nije mogla na nađe način da primora kosovsku vlast da ukine takse, Skot kaže da tako govore oni koji ne mogu da prihvate da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.

– Mi ne možemo da primoravamo ni Kosovo, ni Srbiju – kazao je ambasador i ponovio da je sada najbitnije da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi.

Kako je rekao, SAD su tu kao partner, koji podržava proces normalizacije između Beograda i Prištine i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođe.

Kaže i da je to u interesu naroda i u Srbiji i na Kosovu, ali i celog regiona, EU i SAD.

Na pitanje koliko novoimenovani specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer može da doprinese rešenju kosovskog pitanja, kazao je da će Palmer nastojati da SAD pojačaju diplomatske napore u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država zapadnog Balkana u evropske institucije.

Skot je dodao da Palmer, inače, veoma dobro poznaje region, Srbiju, ali i problem Kosova, te da je uveren da je on idealna osoba da doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Upitan koliko se i u kom smeru Srbija promenila za prethodne tri i po godine koje je proveo u Srbiji, ambasador je rekao da su ekonomski odnosi Srbije i SAD napredovali u proteklom periodu, a da Srbija napreduje na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali i da treba snažnije da radi na unapređenju vladavine prava, boljoj efikasnost pravosuđa, većoj slobodi medija.

Podsetio je da su američke investicije dostigle četiri milijarde dolara, da je zahvaljujuci tome otvoreno gotovo 20.000 radnih mesta.

Na pitanje u čemu se Srbija može još popraviti i šta nam to nedostaje, rekao je da, kao i u SAD, Srbiji nedostaje efikasan dijalog između raznih političkih strana, pa treba još da se radi na stvaranju atmosfere da se u društvu mogu čuti različiti stavovi, čak i ako se ne podudaraju sa politikom vladajuće većine.

O saradnji sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije Skot je rekao da je bila korektna, profesionalna i, kako on ocenjuje, plodna.

– On je uvek bio dostupan za mene i druge američke zvaničnike. O svemu smo otvoreno razgovarali. Mislim da smo se razumeli oko opredeljenja SAD i Srbije za rad na miru i stabilnosti u regionu, za napredak bilateralnih odnosa i za dalji napredak Srbije u pravcu EU. Srbija je izabrala strateški cilj pridruživanje EU, a to je strateški cilj koji SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji i liderima Srbije na tom putu – precizirao je Skot.

Upitan kako gleda na činjenicu da nemali deo građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osećanja u odnosu prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja te kako to promeniti, Skot je rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mestu isto osećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad.

– Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji – rekao je Skat.

Primetio je da nije loše da se ponekad podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD, a kao modela za budućnost.

Na pitanje koliko su realne šanse da predsednik SAD Donald Tramp poseti Srbiju, ambasador je rekao da nema konkretan odgovor na to pitanje, ali da bi mu bilo veoma drago da američki predsednik dođe u posetu.

Skot je, budući da se njegov mandat bliži kraju, rekao da mu je bila da obavlja tu dužnost i da je ponosan što je radio sa tako divnim ljudima – i Amerikancima i Srbima – posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa.

– Poneću odavde pozitivne utiske i sećanja na lep, ali i intenzivan deo mog života koji sam proveo u Srbiji. Teški i negativni utisci su deo mog posla, pa se na njih ne treba posebno osvrtati – zaključio je Kajl Skot u intervjuu za Kurir.

7 KOMENTARA

 1. covek je “u pravu”. zato treba zatvorirti sve pravce i prelete prema kosovu i zamoliti grke. pa neka putuju preko makedonije i c.gore u evropu, da vidimo koliko dugo ce to da izdrze..

 2. Skot ti si kao promanljiv vrijeme izgubio si veliko povjerenje kod Srpskog naroda. Ti
  mislis da je Srpski narod glup, znamo da
  si naklonjen Pristini, kao agresor USA
  podrzava okupatora. Hocete Kosmet za koloniju, nikakvo iznenadjenje nije. U nadi
  da vam se nece to ostvariti.

 3. На питање како је научио да добро говори Српски, одговорио је: “Kao mladi diplomata 1981. godine sam služio u bivšoj Jugoslaviji.” То не значи да Српски није знао пре него што је дошао у Загребачки конзулат. Учио га је за време студија на курсевима (не само Српског језика) које организује ЦИА за будуће аналитичаре, агенте и дипломате… Као такав је послат у Загреб да испита услове за могућ распад (комунистичке) Југославије, да би данас у Београду промовисао улагање америчког капитала по разореној Србији.
  https://www.youtube.com/watch?v=XTa4fsQxtIU

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime