Skot: Srbija da prestane da ponižava Kosovo lobiranjem za povlačenje priznanja

Kosovo Online
Tanjug

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skot izjavio je na kraju svog trogodišnjeg mandata da Srbija i SAD ne dele isti stav o Kosovu, ali da su saglasne da je jedini put ka napretku – nastavak dijaloga i postizanje uzajamnog sporazuma o normalizaciji, prenosi N1.

– SAD su nedavno imenovale specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i on je posvećen tome da pomogne dvema stranama kako bi krenule napred. Samo, ne možemo mi to više da želimo od vas u regionu – rekao je Skot u intervjuu za Blic.

On je ponovio da Srbija treba da prestane da lobira za povlačenje priznanja Kosova i dodao da ne razume kako poniženje partnera u pregovorima može pomoći da dođe do dogovora.

– Kampanja za povlačenje priznanja ne pomaže da se dve strane vrate za pregovarački sto, ništa manje nego takse koje je uvela Priština – rekao je Skot.

Komentarišući najavu dela opozicije da će bojkotovati izbore, Skot je istakao da vidi određeni smisao u žalbama opozicije, naročito kada je reč o pristupu medijima.

On je izrazio nadu da će kroz proces dijaloga biti postignut napredak i da će stvoriti uslovi za učešće na izborima, jer je, kako je dodao „za dobrobit Srbije poželjno da postoji snažna i vidljiva opozicija, kao i da parlament odražava stavove srpske javnosti“.

Ambasador je rekao da Srbija treba da donese odluku o svojoj budućnosti na osnovu pravih informacija, a ne pisanja tabloida i da građani treba da razumeju da se Amerika zalaže za snažnu Srbiju integrisanu u EU.

Dodao je da SAD nemaju problem sa dobrim odnosima Srbije i Rusije, ali da „vizija Rusije za Srbiju i ovaj region nije ista kao što imaju SAD ili EU“.

16 KOMENTARA

  1. A Šiptari se pretrgnuše od napora, da se dialog nastavi!A što se tiće lobiranja, koji ste vi izmislili i uzakonili,evo samo još malo, jedno deset država, pa ćemo usporiti!

    • Americki ambasador koji trazi od vlade AV da obustavi lobiranje za povlacenje priznanja KosMeta, a ujedno izkazuje razumevanje za opoziciju koja zeli „transparentne“ izbore….a ti nalazis za shodno da kritikukes nasu neutralnost….mozga bez!

  2. Ovolika pokvarenost moze da dodje samo od Anglosaksonaca…a nisu se nesto ‘trzali’ kada su nas bombardovali a potom i ponizavali u zadnjih 20 godina…i jos uvek to rade zbog ‘njihovih interesa’
    Fuujjj fukare

  3. jel te to supruga naucila? zalosno je kako nisi odavno proteran kao persona non grata. radi se o tipicnom predstavniku demokratske duboke drzave koja osvojila 96% glasova u Vasingtonu protiv Trampa.

  4. Priznajem da mi je kometar malo pretenciozan i možda malo oštiji,ali žao mi je ja drugačije ne mogu kad je aMerika u pitanju.Pozdrav.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime