Youtube/Belle amie
Ana Brnabić i Nebojša Stefanović u Nišu uručili ključeve stanova

Premijerka Ana Brnabić i ministar odbrane Nebojša Stefanović uručili su u Nišu ključeve 152 stana aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i porodicama vojnika koji su poginuli u ratovima.

Reč je o dvoiposobnim i trosobnim stanovima koji se nalaze u Ulici Stevana Sremca, u sklopu Novog Niša. Novi stanari će ove stanove moći da otkupe na 20, 30 ili 40 godina i to po cenama nižim od tržišnih, a umanjenje će im biti srazmerno dužini radnog staža u Vojsci ili Ministarstvu odbrane.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da je od Dragane Sotirović, gradonačelnice Niša, čuo da će u blizini ovih stanova biti izgrađen vrtić, kao i urbano naselje.

On je naglasio da je Ministarstvo odbrane prošle godine, po različitim modelima, uspelo da reši stambeno pitanje 1.400 pripadnika službi bezbednosti.

– S ponosom možemo da kažemo da su naši vojnici bolje opremljeni, imaju bolji standard i plate. To ćemo sve poboljšavati i u narednom periodu – rekao je Stefanović.

Među budućim stanarima je, kako prenose “Južne vesti” i potpukovnik u penziji Stevan Vrcilj.

– Osećanja su mi pomešana. Imam 59 godina, čekao sam, prošao sam mnogo garnizona i konačno sam se ovde skrasio sa porodicom, sa suprugom i dva sina. Normalno, velika je stvar što se sada dobila mogućnost da se uđe u zakup stana po ovim povoljnijim uslovima, manja je vrednost kvadrata koju mi otplaćujemo – rekao je Vrcilj.

I zastavnik u penziji Miroslav Stanisavljević navodi da je 30 godina čekao stan i da mu je potrebniji bio dok su deca bila mala, ali da je trosoban stan koji je dobio dobro došao i sada. Stambene zgrade u koje će se useliti pripadnici MUP-a i vojske Srbije izgradila je američka kompanija Clean earth capital
na prostoru nekadašnje kasarne Bubanjski heroji.

Ova kompanija je 15 hektara zemljišta nekadašnje kasarne kupila 2011, a jedna od njenih obaveza iz ugovora bila je i da izgradi 21.000 kvadrata stanova za pripadnike Vojske Srbije.

Biće ih još u junu

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će krajem juna biti dodeljeno još 190 stanova za bezbednjake iz državnog projekta započetog 2017. godine. Kako je objasnila, taj projekat kasni zbog korone, ali i zato što je bilo neophodno veliko razminiravanje terena u obimu koji je mnogo veći nego što je inicijalno planirano.

– Završićemo to uskoro i onda prelazimo u fazu 1B, a to je još dodatnih 1.188 stanova za pripadnike službi bezbednosti, tako da ćemo mi svoj dug i obećanje ispuniti – navela je Brnabić.