Pixabay

Putem oglasa na društvenoj mreži jedan 57. godišnjak iz Bjelovara, koji je želeo da zaradi na kriptovalutama, prevaren je za više od 28.000 evra, objavila je u bjelovarska policija.

Prevareni je prijavio da je u maju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama. Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva s inostranih telefonskih brojeva u kojima se od njega tražilo da uplati novac za proviziju, osiguranje i porez na osnovu ostvarene dobiti.

Muškarac je u više navrata uplatio zatražene iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio čime je oštećen za više od 28.000 evra.

Prevaru je prijavila i 61. godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Kontaktirala je oglašivača kojem je ustupila svoje lične podatke i podatke o bankovnom računu.

Za isplatu kredita od nje je tri puta zatraženo da uplati novac novca za notarske troškove i porez. Međutim, nakon uplate svih troškova od preko 2.000 evra nije dobila kredit.

Iz policije upozoravaju da je potreban dodatan oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer je velik deo takvih oglasa lažan i cilj im je prevara. Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, garantovan povratak ulaganja i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uslove za realizaciju i otplatu kredita.

Pre ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrani finansijski savet. Ako ste jednom uložili u prevaru prevaranti će vas verovatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima zato se čuvajte budućih prevara, upozoravaju iz policije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here