Džo Dimasi iz Nezavisne komisije za zaštitu konkurencije i regulacije

Savezna vlada je prošle sedmice objavila odluku o pružanju podrške svim domaćinstvima u Australiji za plaćanje računa za električnu energiju u narednoj finansijskoj godini, ali će za žitelje Kanbere to biti dovoljno tek da pokriju poskupljenje koje ih očekuje.

Naime, u četvrtak je objavljeno da će prosečni računi za struju u glavnom gradu od jula biti veći za 240 dolara na gosdišnjem nivou, odnosno za 60 dolara u tromesečnom platnom periodu. Zahtev distributera električne energije za povećanje cene od 12,75 odsto odobrio je teritorijalni regulator u Kanberi, tako da novi obračun stupa na snagu od prvog dana naredne finansijske godine.

To povećanje, koje je manje od očekivanog, odnosi se na domaćinstva koja imaju stalnu ponudu.

Godišnje povećanje računa prosečnog rezidencijalnog korisnika u visini od 240 dolara zasniva se na bazi domaćinstva sa 6.500 kilovata potrošnje električne energije za 12 meseci.

Kanbera ima 15 trgovaca strujom na malo

Poslovnim i nerezidencijalnim potrošačima, koji u proseku troše 25.000 kilovata, računi će se povećati za 922 dolara godišnje.

Međutim, regulator je rekao da će ACT i posle poskupljenja imati niže cene električne energije prema stalnim ponudama od većine drugih država i teritorija.

Nezavisna komisija za zaštitu konkurencije i regulacije (ICRC), koja je odobrila povećanje u četvrtak, rekla je da je ono niže od predviđenog u nacrtu izveštaja iz januara, kada je predviđeno povećanje od 17 odsto. Iz komisije su rekli da je to zbog nove metodologije koju su razvili u međuvremenu.

Prošle godine, korisnici u Kanberi bili su zaštićeni od povećanja računa za struju do kojih je došlo širom zemlje, a čak su dobili i popust na račune, zahvaljujući velikom programu takozvane „fid-in“ tarife (LFiT) koji je pokrenula vlada ACT-a.

Ali ove godine poskupljenje je bilo neizbežno, a iz ICRC za povećanje cena okrivljuju veće troškove mreže koje je odredio australijski energetski regulator i povećanje troškova LFiT programa, koji je doprineo sa 8,95 odsto povećanja troškova. Ovaj program se zasniva na kupovini struje iz obnovljivih izvora energije od drugih država, po unapred ugovorenim cenama.

Računi za struju uskoro će biti uvećani za 12,75 odsto

Iako nadležni tvrde da će cene u Kanberi biti i dalje među najnižim u Australiji, zastupnici potrošača upozoravaju da će teret skupljih računa snositi oni koji već žive u siromaštvu ili na ivici siromaštva. Takođe, podsećaju da je struja naročito zimi neophodnost, a ne luksuz za stanovnike prestonice, naročito za one koji žive u starijim kućama sa lošijom izolacijom.

Izaberite najbolje za vas

Viši komesar u ICRC Džo Dimasi poručio je potrošačima u Kanberi da traže najbolju ponudu za svoje domaćinstvo, s obzirom na trenutne pritiske troškova života. Naime, Komisija je istakla da je tržište električne energije u ACT znatno konkurentnije nego što je bilo 2020. i da sada na prostoru Teritorije glavnog grada ima čak 15 aktivnih distributera na malo za poslovne i male poslovne korisnike. Drugim rečima, više od 172 ponude dostupne su korisnicima u 2024.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here