Skupština Srbije potvrdila Statut Vojvodine

0
 
 

Statut Vojvodine je izmenjen jer je Ustavni sud Srbije krajem 2013. godine osporio dve trećine njegovih odredaba. Skupština Vojvodine usvojila je Statut Vojvodine 14. decembra 2009, a Ustavni sud Srbije ga je osporio odlukom od 5. decembra 2013. godine, na inicijativu Demokratske stranke Srbije.

 

Ustavni sud je istovremeno doneo i rešenje kojim je odložio objavljivanje svoje odluke, kako bi do 6. juna 2014. Skupština Vojvodine usaglasila Statut sa Ustavom.

Sporno je bilo da li će Vojvodina u preambuli Statuta biti definisana kao da je konstituisana Ustavom Srbije iz 2006. godine, ali to nije prošlo već je ostalo da je Vojvodina tradicionalna autonomna pokrajina.

 

Vlada Vojvodine ubuduće se neće više tako zvati, već će se koristiti termin "Pokrajinska Vlada". Pored zvaničnog grba i zastave Vojvodine, koji su usvojeni 2004. godine, uvedeni su i tardicionalni grb i zastava koji će se isticati u posebnim prilikama, što će biti regulisano posebnom skupštinskom odlukom.

 

Posle završetka rada na izmenama Statuta, predsednik Skupštine Vojvodine je rekao da mu je ostao "slatko-gorak" ukus u ustima. Prema njegovim rečima, ono što na kraju ostaje kao činjenica jeste da su rezultatom ovog višemesečnog procesa svi ostali "pomalo nezadovoljni" i "pomalo zadovoljni".

 

Prema ocenama analitičara, novi tekst nije bolji od starog, ali nije ni dramatično lošiji. Oni smatraju da Statut Vojvodine svakako ima više simboličan nego suštinski karakter i da je za tu pokrajinu mnogo značajnije donošenje zakona o finansiranju i zakona o nadležnostima Vojvodine, kao i sama promena Ustava Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here