Skupština Vojvodine omogućila poslanicima više funkcija

0

 Sukob interesa u Skupštini Vojvodine
 

Šef vladajuće koalicije Za evropsku Vojvodinu Dragoslav Petrović rekao je da je ova odluka u skladu sa Ustavom Srbije i sa zakonima.

 

Petrović nije odbacio mogućnost novih izbora u nekim izbornim jedinicama, ali je ocenio da za to "nema potrebe", jer bi zaustavilo započete povoljne procese u Vojvodini i preuzimanje nadležnosti pokrajine u skladu sa novim Statutom Vojvodine.

"Bilo bi neozbiljno ući u proceduru novih izbora u momentu kada treba da preuzmemo nove nadleznosti", kazao je Petrović.

 

Potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor objasnio je da je danas usvojena Odluka "jednokratno rešenje, samo za ovaj mandat".

 

U prelaznim odredbama danas usvojene Odluke navodi se da poslanici pokrajinskog parlamenta koji su izabrani po većinskom sistemu na izborima 11. maja 2008. godine, do isteka tog mandata mogu obavljati više javnih funkcija.

 

"Poslanici koji su na dan stupanja na snagu ove odluke zatečeni na više javnih funkcija, mogu ove (funkcije) obavljati do isteka tekućeg mandata Skupštine Vojvodine", navodi se u prelaznim odredbama Predloga odluke o Skupštini Vojvodine.

 

Odluku su oštro kritikovali poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke. Oni su ocenili da je Odluka "protivzakonita, antiustavna i nedopustiva".

 

Pokrajinski izbori održavaju se po kombinovanom sistemu, tako da se 60 poslanika bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu. Za razliku od mandata stečenog po proporcionalnom izbornom sistemu, poslanik izabran na većinskim izborima ne može biti zamenjen drugim poslanikom sa izborne liste.

U sadašnjoj situaciji, nekoliko poslanika Skupštine Vojvodine, pored te funkcije obavlja i funkcije gradonačelnika i predsednika opština, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

 

Taj zakon propisuje da funkcioner može imati samo jednu funkciju, izuzev ako je drugačije propisano drugim zakonom ili propisom, ili ako za to dobije saglasnost Agencije.

 

Pojedini poslanici koji su izabrani po većinskom sistemu nalaze se na čelu javnih preduzeća i institucija, za šta bi morali da traže saglasnost Agencije, ali i na mestima predsednika opština.

 

Poslanici su istovremeno gradonačelnici Vrbasa, Srbobrana, Apatina, Novog Sada, Sombora, Bačke Palanke, Indjije, Bača, Sremskih Karlovaca, Kule i Kovačice, a medju njima je i petnaestak direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća iz pokrajine.

 

Istovremeno, odlučeno je daodluku pravno uobliči Administrativni odbor pokrajinske skupštine i dostavi je Agenciji za borbu protiv korupcije do 31. marta, kako bi ona procenila da li postoji spojivost poslaničke sa funkcijama vlasti.

 

Pokrajinski poslanici, njih 15, koji su izabrani po većinskom izbornom sistemu 2008. godine, došli su u sukob interesa jer odredbe novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ne dozvoljavaju da pored poslaničke obavljaju i funkcije u izvršnim organima vlasti lokalnih samouprava.

Poslanici opozicionih partija u svojim diskusijama u Skupštini odluku su ocjenili skandaloznom, navodeći da se ona direktno protivi aktuelnom Ustavu Srbije, te brojnim zakonima koji zabranjuju da poslanik obavlja i neku drugu funkciju.

 

Za razliku od opozicionih, poslanici vladajuće vojvođanske koalicije branili su poslanike koji uz poslaničku obavljaju istovremeno još neku funkciju, jer to prema njihovom mišljenju nije protivno zakonima i Ustavu.

 

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Vojvodinu" Dragoslav Petrović tako je od Agencije za borbu protiv korupcije zatražio saglasnost prema kojoj će poslanici do kraja mandata moći da obavljaju i druge funkcije.

 

Petrović je to obrazložio činjenicom da bi se u slučaju negativnog odgovora u 15 vojvođanskih lokalnih samouprava morali raspisati vanrdni izbori kako bi se izabrali novi poslanici, što bi, prema njegovom mišljenju, bilo besmisleno i skupo s obzirom da su poslanici na polovini svog mandata.

 

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DS) u Skupštini Vojvodine Borko Ilić smatra da je najavljena pokrajinska odluka o pitanjima vezanim za sukob interesa skandalozna i da uvodi haos u pravni poredak Srbije.

 

DS se suprostavlja Zakonu

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i član poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović ocenio je da se Demokratska stranka (DS) organizovano suprotstavlja provođenju zakona Republike Srbije na teritoriji Vojvodine, jer "podržava sukob interesa 15 pokrajinskih poslanika".

"DS se svojim zalaganjem da se odbrane pokrajinski poslanici, koji su u sukobu interesa jer obavljaju i poslaničku i funkcije u lokalnim pokrajinskim vlastima, organizovano suprostavlja sprovođenju zakona Srbije na teritoriji Vojvodine", rekao je Mirović.

"Prvi put u istoriji ove države smo došli u situaciju da jedan zakon važi samo za njenu teritoriju južno od Save i Dunava, a ne i severno od te dve reke. Očigledno je da poslanicima koji žele da ostanu na dve i više funkcija interes građana Vojvodine nije u prvom planu", dodao je on u izjavi novinarima uoči sednice pokrajinskog parlamenta na kojoj je, pored ostalog, bilo reči i o Skupštinskoj odluci o uređivanju pitanja vezanih za sukob interesa u organima AP Vojvodine.

Prema njegovom mišljenju odluka da se u određenim situacijama može ostati na više funkcija do isteka aktuelnog mandata, ukoliko se s time saglasi Agencija za borbu protiv korupcije, nema veze s pravom, već samo s mogućim političkim posledicama.

"Članovi vladajuće koalicije se veoma plaše dopunskih izbora u pojedinim izbornim jedinicama u Vojvodini, u čemu je poenta cele priče. DŠ će ne samo glasati protiv pomenutog predloga odluke, već pred nadležnim državnim organima pokušati da dokaže da ona nema utemeljenje u Ustavu i zakonu, pa ča ni u Statutu Vojvodine", zaključio je Ilić.

 

Kermeci: Ostao bih na obe funkcije

Član poslaničke grupe "Mađarska koalicija" u Skupštini Vojvodine dr Laslo Kermeci izjavio je da će pokušati da zadrži i funkciju poslanika i direktora Doma zdravlja u Kanjiži, jer je uveren da one nisu nespojive.

"Na sastanku poslaničke grupe smo se dogovorili da svi poslanici koji imaju više funkcija zatraže od Agencije za borbu protiv korupcije saglasnost da na njima ostanu do isteka mandata. To se, pre svega, odnosi na mene i kolegu Zoltana Sombatija, direktora jednog javnog preduzeća u Bačkoj Topoli", dodao je on u izjavi novinarima uoči sednice pokrajinskog parlamenta.

Prema njegovim rečima u pomenuta dva slučaja ne radi se o sukobu interesa, jer je jedna funkcija lokalna, a druga pokrajinska, s tim da ni jedna ne donosi privilegije kada je u pitanju obavljanje drugog posla.

"Direktor Doma zdravlja sam postao još 2003., a poslanik tek 2008. godine, pa se s pravom postavlja i pitanje da li jedan zakon može da deluje retroaktivno. U svakom slučaju ću poštovati odluku pomenute agencije, a ukoliko mi bude dato da biram radije bih ostao u Kanjiži i posvetio se sasvim profesiji", zaključio je Kermeci.

Mađarska koalicija u Skupštini Vojvodine, inače, ima devet poslanika, ukljucujući i potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu Ištvana Pastora, koji će, kako je sam rekao, ostati samo u izvršnom organu.

 

Đukić: Ostaću poslanik

 

Jedini poslanik Srpskog pokreta obnove u poslaničkoj grupi "Za evropsku Vojvodinu" Milan Đukić izjavio je danas da će ostati u pokrajinskom parlamentu, a da od stava Agencije za borbu protiv korupcije zavisi da li će zadržati i funkciju člana Gradskog veća Novog Sada zaduženog za obrazovanje.

"Pošto sam jedini na listi pomenute koalicije iz redova SPO, ne postoji mogućnost zamene, pa ću ostati u poslaničkim klupama. Pozitivno mišljenje Skupštine Grada Novog Sada da mogu da ostanem i član gradske vlade me, međutim, obavezuje da zatražim mišljenje nadležne agencije", rekao je Đukić Tanjugu uoči sednice Skupštine Vojvodine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here