R. Patković
Veselje dugo trajalo: Reka ljudi se slila u portu

Božić je u Dortmundu ove godine proslavilo više od 3.000 naših ljudi. Proslava praznika Rođenja Hristovog otpočela je liturgijom na Badnji dan, a parohijani su uložili veliki trud prilikom pripreme i proslave Badnje večeri. Posle večernjeg bogosluženja usledilo je nalaganje badnjaka, posluženje i narodno veselje do kasno u noć. Izuzetno veliki broj vernika koji se sabrao u porti hrama Svetog apostola Luke mogao je da se posluži tradicionalnim pićima i hranom koju su pripremali parohijani.

Bojana Peković

I dok su pomalo promrzli vernici grejali srce i dušu “šumadijskim čajem” i kuvanim vinom, članice Kola srpskih sestara delile su badnjačiće i kalendare.

U toku nalaganja badnjaka začuli su se zvuci truba orkestra Veseli Vranjanci koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Vrsni muzičari su prisutne pesmom “Tamo daleko” podsetili na zavičaj, pa se u trubama našla i poneka novčanica.

Podgrejali atmosferu: Orkestar Veseli Vranjanci

Sabrane je u toku večeri sa nekoliko svojih pesama uz gusle pozdravila i Bojana Peković, koja ovih dana boravi u Dortmundu i koja inače svojim čestim nastupima u Nemačkoj na najbolji način predstavlja našu tradiciju.

Delile badnjake: Članice Kola srpskih sestara

Jutarnju božićnu liturgiju, na kojoj se veliki broj vernika pričestio, služio je protojerej Danilo Dangubić. On je pastirskim slovom pozdravio parohijane i svima poželeo blagosloven praznik.

Službu i paljenje badnjaka propratila ekipa popularne televizije

Snimala ekipa WDR

Proslavu Badnje večeri u hramu i porti medijski je propratila veoma gledana televizija WDR, na čijem se interesovanju i pažnji parohijska zajednica od srca zahvaljuje. U kratkim izjavama verni su se osvrnuli na smisao naših običaja i radost proslave praznika Hristovog dolaska u svet radi nas i radi našeg spasenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here