Slavski kolač

0

Sastojci:

 

1,5 kg brašna,

3/4 litra mlakog mleka,

3 jaja,

kvasac,

1 šoljica ulja, so

 

Priprema:

 

Slavski kolač se mesi od čistog pšeničnog brašna. Ovo je recept za slavski kolač ako je slava mrsna. Posan kolač se mesi na isti način samo bez mleka i jaja.

 

Rastopite kvasac u malo mlakog mleka, šećera i brašna i ostavite da kvasac naraste. Umutite dva jaja, dodajte brašno, so i kvasac. Kolac zamesite sa mlakim mlekom. Kada je masa toliko gusta da je ne možete mešati, počnite da mesite.

Dobro umešeno testo, koje se već odvaja od ruku i dobija mehuriće, ostavite da nadodje. Kada testo udvostruči zapreminu, još jednom ga promesite i odvojite jedan mali deo za pravljenje ukrasa.

Testo za slavski kolač oblikujte i stavite u podmazanu tepsiju ili dublju šerpu obavezno okruglu. Ostavite tako da još malo nadodje.

Dok kolač nadolazi, deo testa predvidjen za ukrase, još malo mesite dodajući brašno, tako da dobije čvrstu masu, jer samo od tvrdog testa možete oblikovati ukrase.

Uobičajeni ukrasi na slavskom kolaču su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, itd., u zavisnosti od umešnosti domaćice.

Na sredinu slavskog kolača, koji je narastao utisnite "slovo" (duborezni pečat sa slovima IS, HR, NI, KA ova slova znače Isus Hristos Pobeditelj), a zatim na četiri strane još po jedan otisak.

Zatim započinjete šaranje kolača tako što prvo nakvasite kolač da bi se lakše pričvršćivali ukrasi. Pletenicu stavite okolo kolača a ostale ukrase rasporedite tako da ne pokrivaju otiske.

Umutite treće jaje i njime blago premažite kolač, zatim ga stavite u zagrejanu rernu i pecite prvo na temperaturi od 250 stepeni, a kasnije smanjite temperaturu.

 

Kolač se obično peče oko 40-50 minuta. Ispečen kolač se pokrije salvetom i ne vadi se iz posude dok se ne ohladi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here