Hag: Odloženo suđenje Karadžiću

0

Predsednik sudskog veća sudija O-Gon Kvon pozvao je Karaždića da se u utorak pojavi u sudnici da bi suđenje "moglo da se neometano obavlja dalje" i zakazao pretres za 14.15 sati.

"Zahtevamo od gospodina Karadžića da prisustvuje, kako njegovo suđenje ne bi bilo dalje ometano", rekao je sudija Kvon, naglasivši da bi sud mogao, kao jednu od mera, i da nametne branioca Karadžiću ako "uporno bude pokazivao opstruktivno ponašanje".

Jedan od pravnih savetnika Radovana Karadžića, Kevin Džon Heler, rekao je da, s obzirom na to da optužnica ima 1,2 miliona strana dokaza, uz niz scena sa mesta zločina i više stotina svedoka, potpuno je jasno što je Karadžić, koji nije profesionalni advokat, ostao u ćeliji.

"Duboko je za žaljenje, naravno, što on neće biti na sudu, ali isto tako vrlo je lako razumljivo zašto nije tamo. On jednostavno ne veruje da mu je ostalo dovoljno vremena da pripremi odbranu", rekao je Heler.

Karadžić ne bi trebalo da da svoju uvodnu izjavu do početka sledeće nedelje, nakon što tužiocima budu data dva dana da iznesu svoje uvodne argumente.

Optužnica Haškog tužilaštva tereti Karadžića za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući dve optužbe za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Beogradu, posle 12 godina skrivanja, a 30. jula je prebačen u Hag.

Od početka procesa negira krivicu i tvrdi da je 1996. zaključio sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom sporazum o imunitetu, prema kome neće biti procesuiran pred Tribunalom u Hagu. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here