Lična arhiva
Sa nagradom: Dejan Sekulić

Život ume da nagradi samo hrabre, uporne i dosledne, one koji ostaju verni sopstvenim idejama i željama da se prevaziđu prepreke i razbiju predrasude svake vrste, imajući čak u vidu i Ajnštajnovu izjavu da je lakše razbiti atom nego ljudsku predrasudu. Dejan Sekulić je na sopstvenoj koži to iskusio i njegovo iskustvo nam je dobar primer kako u životu ni od čega ne treba odustajati. Ono šta misliš o sebi određuje ko si u stvari, koje šanse i mogućnosti ćeš iskoristiti, koje bitke ćeš voditi, a od kojih ćeš bežati. Dejan Sekulić je do ove mudrosti došao na teži način, ali upravo su ga taj kameni put, to vlastito „doživi, iskusi i obradi“ načinili „status kvo rušitelj“, koji danas svoje spoznaje koristi da pomogne ljudima na putu prevazilaženja samog sebe.

Učesnici kursa zadovoljni viđenim

Teško detinjstvo

Kao mali, Dejan Sekulić je bio jako razrok i izuzetno sramežljiv. Ova kombinacija mu je, nažalost, brzo donela pečat zaostalog glupaka. Neki od stručnjaka koji su vršili testove za upis u školu, ocenili su ga

nedovoljno inteligentnim i izrazili sumnju da može uopšte učestvovati u nastavi. Roditeljima je savetovano ophođenje kao prema detetu sa ,,posebnim potrebama“. Naravno, kao što bi svaki drugi šestogodišnjak, i Dejan je usvajao predrasude svoje okoline, ne preispitujući ih. To je imalo pogubne posledice na njegovo samopoštovanje, samopouzdanje, mesto u društvu i školski uspeh. Jedan učitelj ga je redovno nazivao ,, glupim” i ,,beskorisnim” pred celim razredom. Smatralo se omanjim čudom što je uspeo završiti srednju školu. Tajna koja se krila iza toga bila je jednostavna: U srednjoj školi je konačno pronašao nastavnika koji se prema njemu odnosio „normalno“, u skladu sa njegovim stvarnim potencijalom.

Druženje sa Arnoldom Švarcenegerom

Oslobađanje potencijala

„Kada smo u školi dobili časove istorije, bio sam toliko očaran Kristoforom Kolumbom i Abrahamom Linkolnom, da sam počeo da čitam biografije ostalih velikih ličnosti“, priseća se Sekulić kako je malo po malo kidao okove i probijao granice koje su mu bile određene od malena. „To je probudilo moju strast prema oslobađanju potencijala, samomotivaciji i razvoju ličnosti. Nastavio sam da čitam knjige sa ovom tematikom, pohađao sam brojne seminare i kurseve, lične sumnje su postajale sve manje, a vera u uspeh i ostvarenje snova je sve više rasla. Ne boj se da budeš ono što jesi. Više se boj kajanja jednog dana što nisi bio dosledan sebi, jer si slepo pratio masu”, ističe Dejan Sekulić za “Vesti”. Kada je zakoračio u poslovni život, potpuno je raširio krila. Nakon obuke za konobara usledila je viša škola hotelijerstva, gde je kao „obični“ srednjoškolac uspešno stekao diplomu menadžera ugostiteljstva. Tvrdoglavo je gazio svojom stazom i postepeno se uspinjao do rukovodećih pozicija. Na poslovnom planu mu je išlo fenomenalno, no na privatnom je 2006. godine doživeo težak udarac sudbine. Druga trudnoća njegove supruge završila je tragično i porodica zapada u krizu. Dejan Sekulić je iz toga izvukao pouku. „Život ne ide uvek onako kako planiramo i u jednom momentu ti može uzeti sve, sem sledeće tri stvari: Tvoju odlučnost da se nikada ne predaš i da nastaviš dalje, tvoje snove i ciljeve, te tvoju veru u život i u dobro“, zaključio je Sekulić.

Problemi na poslu

Čak ni za lidere ne postoji garancija o poštenom tretmanu, ni pauza za predah u životu. Nova šefica je toliko spinovala, dok nije našla par krhkih razloga da otpusti Sekulića, kako bi na njegovo mesto postavila svog poznanika. Ovde se Dejanov konstantni rad na razvoju ličnosti i potencijala još jednom pokazao korisnim. „Ljutiti se na druge ljude je nešto najštetnije što sebi možemo učiniti. Naučite opraštati i budite zahvalni za svako iskustvo “, glasi Dejanova poruka ovim povodom.

Dejan drži predavanje

Seminari za odrasle

Nakon problema na poslu, Dejanu se iskristalisala slika onoga čime se zapravo profesionalno hteo baviti, pa je krenuo potpuno novim putem. „Drago mi je što sam doneo tu odluku i što sam imao hrabrosti da budem svoj, umesto da sledim gomilu. Činjenica da živim moj život, a ne onaj koji su mi drugi namenili, jedna je od mojih najvećih pobeda ”, istakao je. Preusmerio se na personalno savetovanje i nastavio usavršavanje iz oblasti ljudskih resursa, treninga i seminara za odrasle, kako bi im pokazao kako da nadrastu sami sebe. „Pomažem ljudima da prevladaju prepreke, da razviju svoj potencijal i da u svoj život, kako poslovni tako i privatni, uvuku više uspeha, sreće i radosti. Dalje od statusa kvo, hrabro ka jedinstvenosti, jer smo svi posebni na svoj način“, objašnjava svoju misiju Sekulić.

Sekulić sa jednom od svojih knjiga

Autor sedam knjiga

Koliko mu je to važno, vidi se i po tome što je Dejan Sekulić do sada napisao 7 knjiga na ovu temu, od kojih su tri postale Amazon bestseleri. Pored toga, lansirao je i četiri online trening programa. Svoj dar opisuje na sledeći način: ,, Ne mogu nikoga motivisati, ali mogu ga inspirisati da pobedi samog sebe i razvije svoj puni potencijal”. Svoju budućnost možete oblikovati prema vlastitim idejama samo ako

imate hrabrosti da sledite svoje snove i ciljeve, bez obzira na sumnje ili podrugljivost drugih. Duboko je uveren u to. Odlučujući i prvi korak je da počnete trenirati vlastiti način razmišljanja i da ga konstantno razvijate. Metode koje ovde koristi su neuro-lingvističko programiranje, prošireno psihologijom uspeha, začinjeno sa malo filozofije, upakovano u srpski i švajcarski mentalitet i potkrepljeno mudrostima sa svih strana sveta. “Kvalitet tvog rečnika određuje kvalitet tvog života. Pametno biraj reči, jer tvoja podsvest uvek prisluškuje”, jedna je od navedenih mudrosti. Dejan je obrazlaže ovako: „Najviše razgovora vodimo sami sa sobom. Ali kako tačno izgleda ovaj razgovor? Uglavnom je prilično negativan. Upravo on određuje uspeh ili neuspeh, sreću ili peh.”

Zahvalnost životu

,,Možda zvuči pomalo otrcano, ali beskrajno sam zahvalan životu na tome što sam otkrio svoj dar, što me on ispunjava i što zahvaljujući njemu svet činim boljim mestom”, kaže Dejan i sa entuzijazmom nastavlja da kreira nove projekte koji nadahnjuju ljude. Njegovi programi za razvoj potencijala i ličnosti su dostupni na nemačkom, a i na srpskom jeziku. Šest knjiga su već ugledale svetlost dana na srpskom jeziku. ,,Ponosan sam na moj vlastiti razvoj – od đaka sa “dijagnozom” niske inteligencije do trenera, autora i lidera. Napravio sam skok od nepoznatog samostalnog izdavača do autora bestselera i prvi sam u vlastitoj režiji izdao knjigu i na nemačkom i na srpskom jeziku. Četiri puta uzastopno sam od nemačkog renomiranog magazina uspeh (Erfolg Magazin) nagrađen kao TOP stručnjak”, ponosno ističe Sekulić.

Sa roditeljima

Ljubav prema matici

Najveće bogatstvo, kako kaže, su njegove četiri žene (supruga i tri ćerke) i voli ih više od svega.

,,U januaru ove godine sam bio na jednom sajmu u Nemačkoj. Tu sam promovisao svoje knjige, online treninge i držao 2 govora sa nazivom: Srećni ljudi razmišljaju drugačije.Takođe učestvujem na raznim online kongresima kao govornik vezano za moje teme. U Srbiju idemo u proseku 2 do 3 puta godišnje. Volim Srbiju kao moju matičnu zemlju, naš narod, kulturu, hranu, muziku i možemo da se ponosimo njome. To je i bio razlog, zbog čega su moji proizvodi (knjige i online kursevi) dostupni i na srpskom jeziku, jer sam hteo da doprinesem nešto za naš narod”, rekao je za “Vesti” naš sagovornik Dejan Sekulić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here