Tanjug
Premijera filma „Lost Country“

Najnoviji domaći film “Lost Country” scenariste i reditelja Vladimira Perišića premijerno je prikazan pred domaćom publikom, čime je ujedno otvoreno i 29. izdanje Festivala autorskog filma (FAF) u Mts Dvorani u Beogradu. Autorska i glumačka ekipa se poklonila publici na kraju projekcije, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Nagradjivano ostvarenje je realizovano u francusko-srpskoj koprodukciji, a svetsku premijeru film je imao na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

– Kako sam u savetu Festivala autorskog filma, uvek sam se zalagao da treba da skratimo ovu uvodnu ceremoniju, zato ću ja sa mojim govorom biti veoma kratak. Posebno mi je drago što “Lost Country” otvara festival večeras. Moj prethodni film “Ordinary People” je zatvorio ovaj festival. Od tada je prošlo dosta godina i taj film sam radio kao neku vrstu uvrede publici, sa puno besa, a ne bi trebalo tako da bude”, istakao je Vladimir Perišić, autor koji živi i radi u Francuskoj i dodao:

– U medjuvremenu sam naučio da bi filmovi trebalo da se snimaju kao ljubavna pisma. Tako sam ja napravio jedno ljubavno pismo za vas večeras.

On je uoči premijeri istakao da je film radio sa puno ljubavi, pre svega zbog mladih ljudi.

– Ako nekom dugujem ovaj film dugujem ga njima. Uspeli smo da napravimo jednu tačnu sliku jedne mladosti koja nije vidljiva u ovom društvu. Nadam se da su oni u toj slici prepoznaju. Film sam snimao na Vračaru, u kvartu u kojem sam odrastao, u školi u koju sam išao, u Vojvodini gde sam odrastao. Na neki način na koji sam birao kako snimam, jedini kriterijum je bio da osećam da ih stvarno volim i da želim da snimam to. Nadam se da ta ljubav ima zaraznu, emocionalnu energiju koja se prenosi na gledaoce.

Perišić jer, kako kaže, snimao svojom malom kjamerom, kao nekom vrstom slikara koji pravi skice dok ih upoznaje.

– Zatim ponovo pišem scenario na osnovu toga što sam video od njih, slušam kako govore, preuzimam njihove izraze i ponovo pišem dijaloge. Za mene je film ono što dolazi pre scenarija. Moji likovi su likovi mladih adolescenata koji još nisu formirani, a uhvaćeni su u neku scenu političke intrige, te kako film napreduje lik shvata političku situaciju u kojoj je uhvaćen, u kojoj se njegova svest budi i sazreva.

Brojne nagrade

Film „Lost Country” prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu „Otkrovenje” za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu, Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva” za najboljeg glumca. Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here