wikipedia.org
"Odmor bašibozuka", intrigantna slika Paje Jovanovića

Slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka”, nedavno kupljena na aukciji londonskog “Sotbija”, od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku kneginje Ljubice.

Na svečanom otvaranju, ministarka kulture Maja Gojković je rekla novinarima da joj je izuzetno zadovoljstvo što je prva posetila sliku, “koju smo željno iščekivali” da dođe u Srbiju.

“Zaista sam impresionirana delima Jovanovića (1859-1957). Ne znam koliko smo svesni kakvu slikarsku veličinu imamo”, naglasila je Gojković.

Jovanovićevo delo “Odmor bašibozuka”, u ulju na dasci, dimenzija 41X32.5 centimetara, nastalo 1886/7. godine, nedavno je otkupljeno za 349.500 evra na aukciji u londonskoj kući Sotebi (Sotheby’s).

Gojković je iskoristila priliku da se zahvali inicijatoru kupovine slike predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, “koji je prvi primetio da se pojavila na aukciji ovo vredno delo”.

Prema njenim rečima, velikim učešćem Ministarstva kulture i Ministarstva finansija, i izborom Muzeja grad Beograda, uspešno je Jovanovićevo delo vraćeno kući.

“To pokazuje brigu države da obratimo pažnju na vredna dela koja su svuda u svetu i da u skladu sa finansijskim mogućnostima intervenišemo, kao ovog puta”, rekla je ministarka.

Gojković je podsetila da je nedavno otkupljena i direktiva vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera za napad na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine, tokom Drugog svetskog rata.

“Postoji ideja, o kojoj se razmišlja na nivou države, da se osnuje telo, kao što su uradile mnoge države Evrope, koje će se konstantno baviti i pratiti šta se dešava na umetničkim tržištima”, otkrila je Gojković.

Prema njenim rečima, to telo bi imalo godišnji budžet i na raspolaganju stručnjake koji mogu da prepoznaju na tržištu u inostranstvu vrednost nekog dela ili dokumenta vezanog za istoriju Srbije i Jugoslavije.

“Nadam se da će nova vlada, koja će uskoro biti formirana imati i ovo u vidu, i pronaći pravo rešenja kako da Srbija nastavi da kupuje ovako vredna dela”,napomenula je Gojković.

Govoreći o postupku kupovine “Odmora bašibozuka”, Gojković je rekla da se zahvaljuje svim potencijalnim kupcima iz naše zemlje, koji su se nakon kontakta države povukli sa licitacije.

“Po nekim informacijam,a jedan izuzetno bogati Egipćanin je licitirao sve dok nije video koliko je naša država uporna”, dodala je Gojković.

Ministarka je napomenula da pored “Odmora bašibozuka” ljubitelji umetnosti mogu uživati u celokupnom stvaralaštvu čuvenog slikara u Muzeju Paje Jovanovića koji poseduje 112 slika i preko 600 predmeta.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je istakla da posetioci u Konaku kneginje Ljubice mogu pogledati sliku, ali i proći virtuelnom turom kroz dela iz Muzeja Paje Jovanovića.

U konaku su pored “Odmora bašibozuka” izloženi i Jovanovićev stočić, beržera, veliki slikarski štafelaj, paleta i slikarske četke, dok se u bašti konaka nalaze panoi sa pričom o Jovanovićevim slikama.

Medaković je istakla da se danas Muzej grada Beograda, u čijem je sklopu Konak kneginje Ljubice, oseća kao i drugi svetski muzeji kad dođu u priliku da za ovako vrednu akviziciju.

Napomenuvši da je muzej uz podršku države obogatio svoju zbirku, Medaković je dodala da “Odmor bašibozuka” nije anonimno delo, već izuzetno značajna slika, dok je Jovanović naš najcenjeniji i najpoznatiji slikar širom sveta.

Prema njenim rečima, “Odmor bašibozuka” se nalazi iza neprobojnog stakla, i stalno se nadzire tempertutra i vlažnost.

U anketi među ljudimakoji suimali priliku da među prvima vide izložen “Odmor bašibozuka” Jugoslav Nikolić je rekao da je lepo od države što je otkupila delo” Jovanovića, koje imamo prilike da vidimo u Beogradu, i ne moramo ići do Londona ili Egipta.

Nikolić je rekao da Jovanovićevo vrhunsko delo ipak treba videti uživo, jer se tada vidi “svaki potez kičice i to je nešto što razdvaja od viđenja preko interneta i televizije”.

Ljilja Zdravković je rekla da je oduševljena što je “Odmor bašibozuka” izložen u Konaku kneginje Ljubice, i da je taj čin “velika stvar za kulturu ove zemlje”.

“Uživo izgleda življe, iako je ograđena u staklu. Bez obzira kad prisustvujete izlaganju takve slike imate utisak kao da se stvarno nešto dešava”, istakla je Zdravković

Naglasivši da nije isto kad sliku “Odmor bašibozuka” vidite na interenetu i uživo, Zdravković je dodala: “Stanite bar nekoliko minuta da vidite kakva energija izbija iz nje”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here