Muzej Štafelaja
Svečano otvaranje: Opavski, Đurić, Kunc, Tereščenko i Todorović

U centru Pešte, u galeriji Krug koja se nalazi u prizemlju palate Tekelijanum, zadužbine Save Tekelije, otvorena je izložba “Pisma Mediali”. Posećenost je bila tolika da se stajalo i ispred galerije. Uvodna reč je simultano prevođena na mađarski jezik, jer je veliko interesovanje za ovu izložbu pokazala i mađarska publika. Predstavljeno je 65 radova različitih autora, izabranih između 134, koliko je pristiglo na konkurs. Svaka slika je metaforičko pismo Mediali, umetničkoj grupi koja je okupljala slikarske velikane kao što su Leonid Šejka, Olja Ivanjicki, Dado Đurić i drugi…

Na svečanom otvaranju su govorili Ivana Kunc, u ime Ambasade Republike Srbije, Milan Đurić, direktor Galerije Krug, renomirani beogradski slikari – Bisenija Tereščenko, Jasna Opavski i Predrag Peđa Todorović, troje osnivača Muzeja Štafelaja.

Galerija Krug, Muzej Štafelaja i Udruženje “Uroš Predić” iz Švajcarske su pokrenuli zajednički projekat “Pisma Mediali”, izložbu radova čiji format nalikuje tradicionalnoj pošti i dozvoljava lako putovanje. Tako da će izložba posle Budimpešte biti postavljena u Beogradu i Švajcarskoj.

Među umetnicima iz Srbije i njene dijaspore u Mađarskoj, Švajcarskoj i još sedam evropskih zemalja, ima već svetski priznatih imena poput Željka Đurovića, Stanka Zečevića, Ljubomira Lackovića i Zorana Žugića, ali i umetnika srednje i mlađe generacije o kojima mediji sve više pišu, kao što su Suzana Dželatović, Đorđe Savić, Miro Šuković, Slavica Mijović, Rade Vujačić, Marijana Rakićević, Vesna Opavski, Milan Đurić i Jelena Marašković. Među izabranim radovima su i dela četiri članice Udruženja “Uroš Predić” iz Švajcarske, Ljiljane Putinčanin, Marije Barišić, Ele Kulić, Tanje Zajček i Milana Momčilović Halg.

Rad Milane Momčilović Halg
Delo Ljiljane Putinčanin

– Meni je izuzetna čast da budem među ovim velikim umetnicima. Želim da izrazim veliku zahvalnost našem predsedniku Dejanu Miliću koji je prepoznao umetničku ideju i pridružio naše udruženje projektu “Pisma Mediali”. Radujem se i što će izložba stići i do nas – kaže Milana Momčilović Halg.

Veliko interesovanje: Galerija bila prepuna

Slede Beograd i Cug

Naredna postavka ove izložbe uvrštena je u prolećni program Kuće Đure Jakšića u Skadarliji, a datum otvaranja biće objavljen na prezentaciji Muzeja Štafelaja na društvenim mrežama, gde će kroz foto i video materijale biti predstavljeni i svi umetnici koji izlažu.

U maju izložba nastavlja svoje putovanje u Švajcarsku, gde će je ugostiti članovi Udruženja umetnika “Uroš Predić”, u okviru svoje godišnje majske izložbe u gradu Cug.

Pokret koji se širi

Svako pismo podrazumeva primaoca, ali može li se pisati umetničkoj grupi, konkretno Mediali, čiji članovi, sem jednog, više nisu na ovom svetu? Po rečima Olje Ivanjicki, to je sasvim moguće: “Mediala je pokret koji se širi, koji se ne može zaustaviti, jedan pokret koji se nikada ne zaustavlja.” Mediala zaslužuje da joj se piše jer je bila, jeste i biće jedinstven fenomen ne samo nekadašnje jugoslovenske, već i svetske umetničke scene; 65 savremenih likovnih umetnika iz Srbije i njene dijaspore stavilo je žiri na slatke muke, a rezultat je impresivan, navodi se u katalogu koji prati izložbu.