Verovali ili ne ali srpska rakija kreće put Kine. Srpska destilerija i kineska kompanija zaključile su danas ugovor vredan milion dolara o izvozu rakije srpskog proizvođača u Kinu.

Sporazum o saradnji potpisan je u okviru Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019 u Sjamenu, u kineskoj provinciji Fuđijen.

 

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao član delegacije Srbije na CIFIT-u, koji je postignutu saradnju srpske i kineske kompanije ocenio kao sjajnu vest, posebno za privrednike iz Srbije koji se bave prehrambenom industrijom. Antić je ocenio da je Srbija na pravi način iskoristila priliku koju su joj pružili kineski domaćini odabravši je za počasnog gosta CIFIT-a, i da su srpski privrednici „razumeli Kinu i njeno tržište i da su napravili dobre kontakte“.

– Verujem da će kontakti i sastanci koje su na CIFIT-u imali naši privrednici i naša delegacija uroditi plodom i da ćemo kao rezultat imati nove poslovne aranžmane –  rekao je Antić posle potpisivanja ugovora srpske i kineske kompanije.

Naime predstavnici 20 srpskih kompanija, među kojima su i četiri kineske, posluju u Srbiji, na najvećem kineskom sajmu investicija.

– Naše kompanije su imale priliku da vide s kakvim poštovanjem se naši kineski prijatelji odnose prema Srbiji. Mislim da će to naše biznismene ohrabriti da s više agresivnosti i optimizma pokušaju da nađu svoje mesto na kineskom tržištu koje je sve zahtevnije – rekao je Antić, uz ocenu da srpske kompanije imaju kvalitet koji mogu da ponude kineskom tržistu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime