Slobodan dan i za pravoslavne praznike?!

Istorijski trenutak: Vladika Andrej na osnivanju Zajednica pravoslavnih crkava
 

Ovaj istorijski momenat za pravoslavne vernike je dosadašnje priznanje aktivnosti različitih pravoslavnih crkvenih opština u Cirihu na integraciji i podršci vernika da svojim radom i pristojnim ponašanjem izgrađuju zemlju u kojoj žive i rade.
 

Pojali horovi

Iste večeri posle osnivanja Zajednice pravoslavnih opština u Cirihu održano je večernje bogosluženje u crkvi Sveti Dimitrije, uz ruski hor "Hristovo vaskrsenje" i srpski "Bogorodični" svetouspenskog hrama u Cirihu, koji su svojim pojanjem ulepšali veče.

Pregovori će trajati više godina i ako budu uspešno završeni, na velike pravoslavne praznike, kao što su Božić, Vaskrs, pravoslavni vernici će imati pravo na slobodan dan i mogućnost da i naše crkvene opštine uživaju prava poput državnih crkava u Cirihu.

Na sastanku tj. izbornoj sednici izabran je Upravni odbor sa predstavnicima iz svih crkvenih opština, a Srpsku pravoslavnu crkvu će predstavljati Gordana Teofilović, student prava.

Ovom istorijskom trenutku za pravoslavne vernike u Cirihu prisustvovali su episkop austrijsko-švajcarski Andrej Čilerđić, Martin Graf iz kantona Cirih, dr Josif Anen, generalni vikar rimokatoličke crkve u Cirihu, dr Beno Šnuriger, predsednik Sinodnog saveta rimokatoličke crkve u Cirihu i potpredsednica Sinodnog saveta evangelističke crkve Irene Gizel. Organizovano je i posluženje za sve goste i prisutne.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime