Sloga – Manhajm na tronu Nemačke

0

Zlatne plakete pripale su i društvima Sloga iz Štutgarta (94,16 bodova), po 94 boda pripala su "Srbiji" iz Dortmunda, Borcu iz Solingena, SKC "Vuk Stefanović" iz Raštata i Izvoru iz Noje Izneburga, dok je Jugos iz Minhena osvojio 92,83 boda.

 

Više fotografija sa 22. savezne smotre folklora Nemačke pogledajte OVDE

 

Tako je ocenio žiri u sastavu Zvezdan Đurić, koreograf, koji je ujedno bio predsednik žirija i Mira Menković, etnolog i dr Dragica Panić, kašanski etnomuzikolog.

 

Specijalne nagrade

* Najbolje originalno postavljena koreografija: udruženi ansambli Kolo – Esen i Zoran – Ratingen
* Najbolja muzička pratnja: Morava iz Štutgarta
* Najbolje stilski izveden koreografija: Oro iz Frankfurta najbolje stilski izveden koreografiju Igre iz Užice Dese
* Najbolja ženska pevačku grupa: Oro iz Frankfurta
* Najbolja muška pevačka grupa: "Srbija" iz Dortmunda.
* Najbolja nošnja: "Vuk Stefanović Karadžić" iz Raštata
* Nabolja "rekonstrukcija" igre: Izvor iz Noj Izenburga.
* Najbolje uvežbani ansambl: Sloga iz Štutgarta.

Srebrne plakete pripale su udruženjima ansamblima Kolo iz Esena i Zora iz Ratingena, "Sveti Sava" iz Gepingena, Morava iz Štutgarta, Oro iz Frankfurta, SKC "Ofenbah" iz Ofenbaha, Kolo iz Frankfurta i Republika Srpska iz Štutgarta. Bronzane plakete dobila su društva Nova generacija iz Šorndorfa, "Karađorđević" iz Rojtlingena, "Sveti Sava" iz Štutgarta i "Karađorđe" iz Leverkuzena.

Za revijalno učešće pehare pokrovitelja ove manifestacije, dnevnog lista "Vesti", dobila su i društva Dukati iz Štutgarta i srednja grupa "Srbije" iz Dortmunda. Organizator smotre Savez srpskih udruženja Nemačke i neposredni domaćini, članovi "Sveti Sava" iz Gepingena potrudili su se da svim gostima, a bilo ih je više od hiljadu, bude ugodno i neumorno su radili tokom celog dana do dva sata posle ponoći kad je i bila predaja pehare svim učesnicima.

Savez srpskih udruženja Nemačke sa Savetom evropske smotre se složio da na Evropsku smotru srpskog folklora, koja će se početkom juna ove godine održati u Banjaluci, idu sva društva iz Nemačke, što je prihvaćeno s velikim oduševljenjem. Za dobro raspoloženje u nastavku večeri bili su zaduženi Bela Rada, Mikica Stanojević i profesor Ljubiša Laković.
 

Ugledni gosti

Prisutne su pozdravili predsednik Saveza srpskih udruženja Mićo Ćetković, dr Goran Mutavdžija, ministar kulture i obrazovanja Republiike Srpske, koji je i otvorio manifestaciju, zatim generalni konzuli Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović i BiH Dragan Dragić, predsednik Svetog Save iz Gepingena, Miloš Vlahović kao i sveštenik Predrag Gajić koji je blagosiljao skup i preneo pozdrave patrijarha Irineja.
U ime grada Gepingena, manifestaciji je prisustvovala Dragica Horvat.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here