U mnogim kulturama slon zauzima počasno mesto,dok se u Indiji smatra svetom životinjom. Slon je životinja koju ljudi najčešće vezuju za dobro pamćenje i jake porodične veze. Slonovi su veoma društvene i osećajne životinje. Zanimljive ćinjenice o slonovima pročitajte u daljem tekstu.

1. Na svetu (danas) postoje samo tri vrste slonova: Afrički slon, Afrički šumski slon i Azijski slon (takođe poznat kao Indijski slon). Sve ostale vrste su izumrle.

2. Slonovi su najveće kopnene životinje koje trenutno žive na planeti. Najveći živi slon (pronađen u Angoli), mužijak, je težio oko 11.000 kg, sa visinom ramena od 3,96 metara, čak za jedan metar viši od prosečnog muškog afričkog slona

2. Slonova surla je dovoljno osetljiva da ubere samo jednu travku, a dovoljno snažna da otkine granu sa drveta.

4. Surla, kao zaštitini znak ovih životinja, zanimljiva je i po tome što se sastoji od sto hiljada mišića.

5. Slonovima se pripisuje širok izbor ponašanja povezanih sa inteligencijom, uključujući i ponašanje povezano sa tugom, stvaranjem muzike, umetnosti, altruizam, igranje, alati, saosećanje i samosvest.

6. Slonovi pored toga što dobro plivaju imaju samo dva glavna načina kretanja: šetnja i brži hod koji je sličan trčanju.

7. Slonovi osećaju jake porodične veze i vrlo su društvene životinje. Njihova osećajnost je takva, da uginule članove svoje porodice pokrivaju granjem i nepomično stoje satima izražavajući svoju žalost.

8. Slon surlom izražava osećanja. Od radosti kada se sretne sa poznatim slonom, grli ga surlom. Parenje počinje ljubavnim zagrljajem, a završava se poljupcem.

9. Slonovi imaju svoja pravila ponašanja. Tako,prilikom susreta s drugim slonom očekuju od njega da produži svoju surlu u znak pozdrava. Odrasle ženke često podučavaju mlade slonove u krdima kako da se pravilno ponašaju.

10. Koža slona deblja i više od dva i po centimetara, ali je i pored toga veoma osetljiva na sunce. Kako bi je zaštitili, slonovi se prekrivaju blatom ili prašinom.

11. Slonovi, kada osete da im se bliži kraj, svi idu na određeno (nekad vrlo udaljeno) mesto gde umiru na miru, daleko od stada i ostalih slonova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here