Slovačka gasna kompanija tuži ”Gasprom”

0

Slovačka je jedina zemlja koja je zatražila da "Gasprom" nadomesti gubitke nastale zbog sukoba Rusije i Ukrajine oko tranzita gasa koje je procenila još u martu prošle godine, uputivši ruskim partnerima zahtev za nadoknadu.

Početkom januara 2009, kada je Rusija obustavila tranzit gasa preko Ukrajine, Slovačka se našla na ivici energetske krize, jer celokupne količine potrebnog gasa kupuje od Rusije.

 

Vlada u Bratislavi je čak upozorila da će biti primorana da ponovo pokrene atomsku centralu "Jaslovske-Bogunice" čije je zatvaranje bilo jedan od uslova prijema Slovačke u Evropsku uniju.

Za dve nedelje tranzitne krize Slovačkoj nije isporučeno oko 300 miliona kubnih metara gasa za oko 100 miliona dolara. Kompanija SPP je potpisala ugovor o kupovini 850 miliona kubnih metara gasa sa suvlasnicima, francuskom kompanijom "GdF Suec" i nemačkom "E.ON Rurgas".

"Dugoročni ugovori o diversifikaciji isporuka sa "GdF Suec" i "E.ON.Rurgas" u velikoj meri smanjuju zavisnost Slovacke od jedinog izvora prirodnog gasa. U slučaju nepredviđenih okolnosti možemo da podmirimo petinu godišnje potrošnje gasa iz drugih izvora", izjavio je tada top menadžment SPP.

Preko teritorije Slovačke transportuje se više od polovine ruskog izvoza gasa u zapadnu Evropu. U novembru 2008. "Gasprom" i SPP su potpisali sporazume prema kojim će se do 2028. godine preko Slovačke transportovati više od bilion kubnih metara ruskog gasa, pri čemu she ova zemlja kupiti 130 milijardi kubnih metara.

Ubrzo po okoncanju gasne krize, nameru da zahteva kompenzaciju gubitaka je najavila i Bugarska, ali tužba nije pokrenuta. Ruski zvaničnici su Sofiji savetovali da pretenzije u vezi sa naplatom usmere ka Ukrajini.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here