Ministry of Defence of the Slovak Republic

Italijanska vlada saopštila je da namerava da povuče sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa SAMP/T iz Slovačke, izjavio je slovački premijer Robert Fico.

– Dobio sam obaveštenje od italijanske vlade da će italijanski PVO sistem, koji su nam pozajmili na godinu dana, biti povučen iz Slovačke, jer im je potreban drugde. Prethodna vlada (Slovačke) predala je Ukrajini funkcionalni ruski PVO sistem S-300. Zatim smo u nekom trenutku imali američke (sisteme) Patriot, ali su i oni povučeni, a sada će i Italijani otići. Ko će da čuva naše nuklearke i druge strateške objekte? – rekao je Fico.

U aprilu 2023. objavljeno je da je sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa SAMP/T, poznat i kao Mamba, raspoređen u Slovačkoj. Pojašnjeno je da je sistem raspoređen „isključivo u svrhu kolektivne samoodbrane“ u okviru NATO i da ima za cilj zaštitu infrastrukture i vojnih objekata.

U aprilu 2022. godine Slovačka je prebacila sistem PVO S-300 Ukrajini. U aprilu 2023. slovačka strana je takođe završila transfer lovaca MiG-29 u Ukrajinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here