commons.wikimedia/LMih
Glavni grad Slovačke Bratislava

Slovačka politika uzdrmala je jedinstvo unutar NATO, ali kritike da će izborom Petera Pelegrinija za predsednika napustiti prozapadni kurs i okrenuti se Rusiji su besmislene, ocenjuje za Kosovo onlajn dr Stevan Gajić, naučni saradnik sa Instituta za evropske studije.

On navodi da je cilj Slovačke zapravo da izbegne ratna razaranja.

– Slovačka pre svega želi da preživi. Pitanje je da li će, kako to Amerikanci zovu, teatar ratnih dejstava da se širi dalje na Evropu, što je takođe jedna od opcija, i dve centralno-evropske zemlje, a to su Mađarska i sada Slovačka, dakle dve članice Višegradske četvorke su protiv toga, odnosno oni žele da izbegnu ratna razaranja – kaže Gajić.

On objašnjava da je Slovačka jako puno vojne pomoći već poslala u Ukrajinu.

– Setimo se koliko je njenih samohodnih haubica bilo poslato, čak su slali i opremu proizvedenu u Sovjetskom Savezu, “migove 29”, sistem S-300 i ko zna šta još, tako da su se Slovaci već u nekom smislu prilično razoružali poslavši veći deo opreme. Ali politički, ono značajnije, ona razbija jedinstvo u okviru NATO i ojačava poziciju Orbana, koji je bio usamljen u Višegradskoj četvorici – dodaje naš Gajić.

Kako ocenjuje, cilj i Slovačke i Mađarske je da steknu geopolitičku nezavisnost i od Istoka i od Zapada.

– Višegradska četvorka se zasniva na dva principa, jedan je na osnovu povezanosti i zaštiti hrišćanskih vrednosti, a drugi je geopolitika. Zapravo to je pokušaj da te centralno-evropske zemlje na neki način steknu geopolitičku nezavisnost u odnosu i na Istok i na Zapad – kaže Gajić.

Navodi da je Orban “razumeo tu igru” i da je sve učinio da ne bude upleten u rat na istoku Evrope, a da mu se Slovačka sada priključuje.

Kada je u pitanju nepriznavanje Kosova, Gajić smatra da se stav Slovačke neće menjati jer im to nije u interesu, ali upravo njeno udaljavanje od NATO on vidi kao problem za Srbiju.

– Ne sviđa mi se vojno vezivanje Srbije za Francusku, priča se o proizvodnji granata upravo onih koji fale Ukrajini i o sveobuhvatnoj vojnoj saradnji, praktično sa NATO zemljom. Suština je da će NATO pokušati da kompenzuje gubitak i mislim da smo mi tu na udaru – kaže Gajić.

1 COMMENT

  1. Da bre, cela Evropa i NATO se tresu od straha zbog Slovacke i izbora Pellegrinija i Fica. Kuku, lele sta ce sad da radimo bez te velike vojne sile kao sto je Slovacka, hahahaha. Sve je to ala Orban: malo se kao joguni , dobije perlice od stakla i par djindjuva ( citaj avioncica, malo para, pokoju cokoladicu za decu i unuke) i odmah se stavlja potpis na sve stto gazda zeli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here