EPA-EFE

Slovenija će suspendovati Šengen i uvesti kontrole na granici sa Hrvatskom i Mađarskom, potvrdio je slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar.

Poklukar je obrazložio da je razlog za uvođenja mera isti kao i u Italiji, porast opasnosti od terorizma i da je slovenački MUP već pripremio obaveštenje u skladu sa Šengenskim kodeksom, koju će Vlada danas odobriti i zatim poslati Evropskoj komisiji.

On je dodao da je o svemu tome juče obavestio ministre unutrašnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

– Vidimo šta se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije izuzetak – upozorio je Poklukar i dodao da žele preventivno da obezbede dodatne provere na balkanskoj izbegličkoj ruti.

Slovenački ministar nije želeo da otkrije kada će policajci krenuti sa kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba da razgovaraju vlada i Evropska komisija.

– Verujem da time povećavamo bezbednost Slovenije, koja je na prvom mestu. Situacija na Bliskom istoku je komplikovana, moramo učiniti sve što smo dužni da učinimo za bezbednost Slovenije – istakao je Poklukar.

Slovenija je juče podigla ocenu rizika od terorizma na srednju.

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU sastaju se danas u Luksemburgu gde će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutrašnju bezbednost u EU i migracijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here