Pixabay.com

Slovenačka obaveštajno-bezbednosna služba, u saradnji sa Nacionalnim istražnim biroom, otkrila je i uhapsila u Ljubljani dvojicu stranih državljana za koje se sumnja da su ruski špijuni.

“Osumnjičeni su uhapšeni u iznajmljenoj kancelariji u poslovnoj zgradi u Ljubljani kod Bežigrada”, prenosi portal 24ur.com.

Prema pisanju lista “Delo”, jedan od uhapšenih ima državljanstvo jedne od južnoameričkih zemalja, a navodno je bio prijavljen pod lažnim identitetom. Pretkrivični postupak je pokrenut u Okružnom državnom tužilaštvu u Ljubljani na osnovu saopštenja slovenačke Obaveštajno-bezbednosne službe (Sova).

Sova je Okružnom sudu u Ljubljani u decembru prošle godine podnela zahtev za sprovođenjem istrage protiv dva fizička lica za krivično delo špijunaže.

Istraga se vodi zbog sumnje da je izvršeno krivično delo špijunaža za stranu obaveštajnu službu.

Veruje se da su dvojica ruskih agenata koji su radili u ulici Parma služili ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU i da su delovali kao deo špijunskog složenog programa koji kontraobaveštajci u SAD nazivaju “ilegali” – špijuni koji se integrišu u lokalnu zajednicu kako bi je špijunirali i potencijalno pridobili neke od meštana.

Reč je o visoko disperzovanoj mreži visoko obučenih “uspavanih agenata”, koji uglavnom imaju lažne identitete i državljanstva trećih zemalja, često južnoameričkih država, a najčešće deluju pod okriljem vojne obaveštajne službe GRU.

Dvojici osumnjičenih za krivična dela špijunaže preti do osam godina zatvora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here