Slučaj Kampuš: Prikopil sam počinio zločin

0

 

Natašu Kampuš (21) je kada je imala 10 godina oteo Volfgang Priklopil i držao je osam godina zatvorenu u podrumu svoje porodične kuće u Štrashofu nedaleko od Beča.

Šef bečkog državnog tužilaštva Verner Plajšl rekao je da se isključuje mogucnost postojanja više počionilaca, odnosno saučesnika Volfganga Priklopila. On je ukazao da je 110 osoba ispitano, 30 saslušano kao svedoci i 9.000 radnih sati istraživano.

Mesto u kome je Nataša Kampuš bila zatvorena od svoje 10. do 18. godine istraženo je i u njemu se nalazila DNK isključivo Priklopila.

Prikopil je, pošto je Kampuševa pobegla, 2006. godine izvršio samoubistvo tako što se bacio pod voz kod železničke stanice blizu Beča.

Razrešen je i iskaz jedinog svedoka otmice. Jedna, tada dvanesetogodišnja učenica, navela je da je videla dva otmičara. Međutim, ona je prvo videla Priklopila kako otima Natašu Kampuš, pa se posle toga sakrila, a onda je u drugom belom kombiju videla dva muškarca.

 

Sledeća sporna tačka je ta što je Priklopil sa svojom žrtvom otišao, posle otmice, u šumu i tamo je očigledno čekao na nekoga i pri tome je naveo da će Natašu predati drugim osobama. Onda je telefonirao (ili se samo pravio da telefonira) i rekao: "Ne dolaze". Objašnjenje je da je Priklopil želeo da uplaši devojčicu, pa se pravio da nije sam. On je pričao i da će tražiti od Natašinih roditelja 17 miliona šilinga za otkup.

 

Istraga je pokazala da je, nasuprot navodima Ludviga Adamovića, predsednika Evalucione komisije, specijalno izgrađen podrum bio već izgrađen pre otmice. U njemu su postojali sanitarni čvor, ventilacija i lavabo. Nameštaj je Priklopil montirao kasnije sukcesivno zajedno sa Natašom Kampuš.

 

Snimak mesta zločina, u kome je Prikopil osam godina držao Natašu u zatočeništvu

 

 

Kasnije, kada je bila tinejdžerka Nataša je smela da prati Priklopila i na jednom izletu – skijanju. Zbog takvih detalja bila je u javnosti povedena rasprava da je moguće da je Kampuš bila dobrovoljno kod svog kidnapera i da se navodno i svojom voljom vraćala posle pokušaja bekstva. Istina je da je ona stalno čekala na mogućnost da pobegne, kada Priklopil ne bude oprezan.Prikopil je verovao da će devojka zaboraviti na otmicu i da će sebe videti kao njegovu životnu saputnicu.

 

To je bio njegov plan, koji je načinio još krajem 1997. i početkom 1998. godine. Budući da je bilo već kasno da nađe sebi suprugu, on je načinio plan kako da je stvori. Namera mu je bila da otme jedno dete i da ga vaspita kao svoju životnu saputnicu.

Ovo su podaci, koje je su istražitelji dobili od Ernsta H, poslovnog prijatelja Priklopila. Tokom istrage je isključena mogućnost da je Ernst H, saučesnik ili neko ko je znao o tome sve, ali Priklopil mu je priznao sve pred samoubistvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here