Smena vlasti milom ili silom

0

Prozreo igru: Bojan Pajtić
 

Pokrajinski odbor DS za Vojvodinu usvojio je juče izveštaj o usaglašenim stavovima pregovarača iz DS, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke o načinu funkcionisanja i izgleda buduće pokrajinske vlade.

 

Već iz podatka da ovim dokumentom nije obuhvaćen Savez vojvođanskih Mađara, inače deo sadašnje vladajuće koalicije, govori o tome da su odnosi između DS i SVM na veoma niskim granama. Ištvan Pastor je po svemu sudeći potrošio svoj kredit kod demokrata kada je pred liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem izašao sa predlogom o formiranju koncentracione vlade. Ovakva vlada podrazumeva da je sačinjavaju sve parlamentarne stranke, a s obzirom da je predlog odbila ubedljivo najbrojnija stranka u Skupštini Vojvodine – DS, zbunjujuće je zašto mađarski predstavnici i dalje insistiraju na toj formi prevazilaženja političke krize u severnoj pokrajini.

 

Niko nikom ne veruje

DS sa ligašima i NDS ima većinu u sadašnjem sazivu vojvođanskog parlamenta, ali se demokrate ne mogu osloniti na poslanike iz Tadićeve novoformirane stranke, inače bivših članova DS, koji su već jednom pokazali nedoslednost. Ni LSV Nenada Čanka nije pouzdan partner i najviše što bi Nenada Čanka vezalo za demokrate jeste značaj funkcija koju mu demokrate nude, a koje ne bi mogao da dobije od naprednjaka. Kao što su "Vesti" već pisale, Čanak bi želeo funkciju predsednika pokrajinskog parlamenta koju sada obavlja Ištvan Pastor.

– Pastor je predložio rešenje za koje je znao da je demokratama neprihvatljivo. Tu je reč o solomonskom rešenju da ne bi direktno raskinuo koaliciju i da bi ostao dosledan ranijim izjavama. Bez demokrata to neće biti koncentraciona vlada u pravom smislu, već neka nova većina koja će u skorije vreme raspisati izbore – smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here