Šmit: Srbi žele da budu u EU

0

Procena Kristijana Šmita je da smo "sazreli"

Na pitanje novinara da li bi odnosi Srbije i Rusije mogli ugroziti taj put ka EU, Šmit je kazao da "saradnja nikada ne može ugroziti neki put, ali se mora znati kojim se putem želi ići".

 

On je kazao da Rusija trenutno zabrinjava Nemačku, zbog situacije u Ukrajini, ali je dodao da i cilj Nemačke mora da bude partnerstvo sa Ruskom federacijom.

"Ne nalazimo se u nekoj trci za zonama uticaja, mi želimo da izgradimo evropski dom, a ko to ne vidi tako, još nije stigao u 21. vek", kazao je Šmit prilikom obilaska radova  na nasipu na Zabrežju u Obrenovcu.

 

Govoreći o najavljenoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putrina Srbiji, Šmit je ocenio da on razume tu posetu kao povod za obeležavanje 70. godina od oslobođenja Beograda.

 

"Taj značajan datum podseća nas na neko teško vreme i period koji ima veze i sa našom zemljom, ali je bitno da je pogled uvek usmeren ka budućnosti", dodao je on.

 

Šmit je ocenio da je ekonomska situacija u Evropi mnogo bolja nego u drugim krajevima sveta i da svi građani Evrope mogu osetiti prednosti tog prosperiteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here