Tanjug/AP

Snažan tajfun, drugi ove nedelje, kreće se prema ostrvu Okinava na jugu Japana, što je izazvalo upozorenja na obilne kiše i žestoke udare vetra.

Meteorolozi su upozoravali na tajfun Haišen poslednjih nekoliko dana, pozivajući ljude da se pripreme za ono što bi mogla biti rekordna oluja i da budu spremni da se sklone i nabave hranu i vodu, prenosi AP.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da je Haišen, koji je u subotu rano dostizao brzinu vetra i do 180 kilometara na sat, bio na putu da do neđelje pogodi Okinavu, a kasnije i glavno južno ostrvo Kjušu.

Ali kiša, plima i vetar udariće pre tajfuna, saopštila je agencija.

Okinava je dom više od polovine od otprilike 50.000 američkih vojnika sa sedištem u Japanu.

Haišen, ili “morski bog” na kineskom, kretao se prema severu sa brzinom od 15 km/h sa mora, južno od Minami Daito, ostrva na jugu Japana.

Zvaničnik meteorološke agencije Jošihisa Nakamoto rekao je da je zabrinut zbog toga što će ljudi ostati u kući, umesto da pobegnu, zbog straha od korona virusa.

– Ne bi trebalo izbegavati izlazak zbog takvih strahova – rekao je Nakamoto novinarima, ističući da će lokalne zajednice na mestima evakuacije primeniti mere fizičkog distanciranja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here