Tanjug
Sneg je napravio kolaps u Beogradu

April u Beogradu i Srbiji je počeo hladnim vremenom i snegom koji je napravio velike probleme. Bilo ga je u većem delu Srbije, a u delovima Beograda je palo i više od 20 centimetara. Kiša na Zlatiboru prešla je u jaku snežnu mećavu, a slično je bilo i na Kopaoniku. Pojedini putevi su bili neprohodni, a pod težinom snežnog prekrivača došlo je i do obaranja stabala. Zbog velikih nanosa došlo je i do kvarova na elektro-mreži, zbog čega su u nekim delovima Srbije domaćinstva ostala bez struje. U najvećem delu Srbije temperature su između nula i dva stepena, a najtoplije je bilo u Negotinu sa šest stepeni.

Oprezno na putevima

Na području Zapadne i Jugozapadne Srbije i u Šumadiji na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno. Za Srem i Beograd uključen je narandžasti meteo-alarm koji označava opasno vreme.

Zbog snežnih padavina koje su zahvatile veći deo Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve građane na pojačanu opreznost na zavejanim putnim i drugim pravcima i da prate obaveštenja nadležnih organa. Pripadnici Sektora za vanredne situacije u stalnoj su komunikaciji sa svim činiocima u sistemu zaštite i spasavanja na teritoriji Srbije i spremni su za delovanje, ukoliko za tim bude bilo potrebe, a sve u cilju zaštite života građana i njihove imovine, saopšteno je iz MUP-a.

Vreme primereno januaru

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da će narednih par dana biti hladno vreme primereno januaru i februaru, ali da već od petka sledi postepeni porast temperature koja će do 20. aprila ostati sa vrednostima ispod proseka za ovo doba godine. On je rekao da bi snežni pokrivač koji se formirao na dosta područja, uključujući i područje Beograda, mogao da se zadrži par dana, a da zatim sledi otopljavanje. Todorović objašnjava da je karakteristika klime našeg područja stalna promenljivost vremenskih prilika, pa se tako dešava da pred neku promenu, odnosno zahlađenje, dođe topliji vazduh koji podigne temperaturu iznad prosečnih vrednosti, kao što je bio slučaj u većem delu marta i svim ostalim mesecima.

– U zavisnosti od snage ciklona koji donosi hladan vazduh, oblake i padavine, zavisi koliko će i temperatura da opadne. To nije uvek tako strogo simetrično, to je princip vremenskih prilika koji je u našem podneblju već vekovima – rekao je on.

Oboren rekord

Iako smo i ranijih godina imali pojavu snega u aprilu, nikada nisu zabeležene ovoliko obilne padavine. U Beogradu je već oboren rekord visine snega izmeren u aprilu. Prethodni rekord je bio postavljen 2021. godine kada je bilo 10 cm snega.

Povređene devojčice

Pod težinom snega koji je pao, u Beogradu je na više lokacija došlo do obaranja stabala. Na Dorćolu su stabla tako pala na automobile koji su bili parkirani u Skenderbegovoj ulici i Ulici Visokog Stevana. Veliko stablo se srušilo i na Karaburmi, dok se najveći incident desio na Miljakovcu, gde je drvo palo na dve devojčice. Ekipe Hitne pomoći su povređene devojčice prevezle u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj na lečenje. Usled težine snežnog pokrivača, na više lokacija u Beogradu oborene su grane, a slična situacija je i u ostatku Srbije.