EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT
Volfgang Sobotka

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka istakao je danas, uoči sastanka Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, da svako ko blokira početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom ugrožava evropski kurs Zapadnog Balkana i šteti verodostojnosti Unije.

Najavio je da će konferenciju iskoristiti za dalje uveravanje za potrebom započinjanja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

– Ja sam uvereni podržavalac evropske integracije Severne Makedonije, Albanije i celog regiona Zapadnog Balkana. Kandidati za članstvo Severna Makedonija i Albanija su proteklih godina napravili važan napredak na putu pravnog, političkog i ekonomskog priblžavanja EU. Severna Makedonija je okončanjem spora oko imena sa Grčkom, pored toga, dala važan doprinos pomirenju i primer je celom regionu. Dalje odlaganje početka pregovora bio bi potpuno pogrešan signal – poručio je on u saopštenju.

EU, prema njegovim rečima, je nepotpuna bez država Zapadnog Balkana.

– Ko je, po tom pitanju, drugačijeg mišljenja, uzima u obzir opasnost destabilizacije u ekonomskom i bezbednosnom pogledu neposredno pred svojim pragom – naglasio je Sobotka.

– Albanija i Severna Makedonija preduzimaju sveobuhvatne napore u oblasti pravosuđa i demokratizacije društva. Sve to mora imati i perspektivu, a ona znači početak pristupnih pregovora ako su zemlje ispunile značajne kriterijume – objasnio je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime