EPA/Mikhael Klimentyev
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Ruske snage nastavljaju da “melju” naoružanje koje Zapad isporučuje Kijevu, a ukrajinske snage su u januaru izgubile preko 6.500 vojnika, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Grupe ruskih snaga nastavljaju da melju sve naoružanje i tehniku koji se isporučuje Kijevu – kako na rutama isporuka, tako i na borbenim položajima – rekao je Šojgu.

On je ocenio da je zapadna vojna pomoć Ukrajini bez presedana, ali da uprkos tome protivnik trpi značajne gubitke.

– Samo u prvom mesecu ove godine njihovi gubici su preko 6.500 vojnika, 26 aviona, sedam helikoptera, 208 dronova, 341 tenk i druga oklopna tehnika, 40 borbenih vozila za višecevne raketne bacače – rekao je ruski ministar.

Po njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici pokušavaju da maksimalno produže sukob u Ukrajini.

– Zbog toga su počeli da isporučuju teško ofanzivno naoružanje Kijevu i otvoreno pozivaju Ukrajinu da zauzima naše teritorije. Takvi koraci faktički uvlače zemlje NATO u sukob i mogu da dovedu do nepredvidivog nivoa eskalacije – poručio je Šojgu.

Ukrajina shvata da ne može da pobedi Rusiju vojnim putem, zato nastavlja sa taktikom zastrašivanja u novim regionima Rusije izvodeći napade na civilno stanovništvo, ocenio je ruski ministar odbrane.

Šojgu je poručio da će ruske snage nastaviti da osiguravaju bezbednost ruskih građana u novim regionima kao i da štite stanovnike Ukrajine od genocida kijevskog režima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here