EPA/Sergey Fadeichev

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Zapad želi da proširi sukob u Ukrajini na Azijsko-pacifički region, prenela je ruska agencija TASS, koja se pozvala na njegove komentare na forumu u Pekingu.

Govoreći na najvećem događaju u organizaciji kineske vojne diplomatije, Šojgu je naveo da NATO prikriva gomilanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu “razmetljivom željom za uspostvaljanjem dijaloga”, preneo je Rojters.

Šojgu je naglasio da NATO članice zapravo promovišu trku u naoružavanju u regionu, tako što tamo povećavaju svoje vojno prisustvo, kao i učestalost i obim vojnih vežbi.

“Američke snage koristiće razmenu informacija sa Japanom i Južnom Korejom o lansiranju raketa, kako bi odvratile Rusiju i Kinu”, rekao je Šojgu.

On je takođe optužio Vašington da pokušava da iskoristi klimatske promene i prirodne katastrofe kao izgovor za “humanitarne intervencije”.

Prema njegovim rečima formiranje novih blokova, kao što su KVAD i AUKUS, potkopava ulogu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i nastojanja za nuklearno neširenje u regionu.

Istovremeno, rekao je on, potez Rusije da opozove ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ne znači kraj sporazuma i dodaje da Moskva nije ni spuštala svoj prag za upotrebu nuklearnog oružja.

“Mi samo tražimo da vratimo paritet sa Sjedinjenim Američkom Državama, koje nisu ni ratifikovale ovaj sporazum”, navodi ruska RIA, citirajući Šojgua.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here