EPA-EFE/Maxim Shipenkov
Sergej Šojgu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je danas telefonom sa svojim turskim kolegom Hulusi Akarom o pitanju obustavljanja učešća ruske strane u prehrambenom sporazumu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da su razmatrana pitanja obustave realizacije sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka u okviru „crnomorske inicijative o žitu“.
Rusija je u subotu objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here