EPA-EFE
Kineski vojnici

Odnosi Rusije i Kine su primer strateške interakcije, zasnovane na poverenju i poštovanju, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom razgovora sa zamenikom predsednika Centralnog vojnog saveta Kine Džangom Juksijem u Moskvi.

Šojgu je istakao da za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja, dve zemlje ne stvaraju vojni blok. On je predložio da se tokom razgovora razmotre dalji koraci o unapređenju bilateralne saradnje u odbrambenoj sferi, kao i razmene mišljenja o pitanjima međunarodne agende.

– Uveren sam da će današnji susret biti još jedan korak ka produbljivanju multidisciplinarnih veza među našim zemljama i vojnim resorima – rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, saradnja Rusije i Kine u vojnoj oblasti nije usmerena protiv trećih strana, već se odvija isključivo u obostranom interesu. On je istakao da ključnu ulogu u jačanju rusko-kineskih strateških veza imaj prijateljski odnos pun poverenja među liderima zemalja Vladimirom Putinom i Si Đinpingom.

Kina i Rusija se podržavaju u ključnim pitanjima

Zamenik predsednika Centralnog vojnog saveta Kine istakao je da su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou. On je naveo da Kina i Rusija „uvek podržavaju jedna drugu u pitanjima koja se tiču fundamentalnih interesa i ključnih zabrinutosti zemalja i tesno sarađuju u međunarodnim i regionalnim poslovima“.

Pre početka pregovora u zgradi Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, održana je svečana ceremonija susreta kineske vojne delegacije uz učešće čete Počasne straže i orkestra. Takođe, uoči sastanka, Šojgu je pokazao gostima sliku koja se nalazi u zgradi, a na kojoj su prikazani predstavnici savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu na pozadini poraženog Rajhstaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here