EPA-EFE
Sergej Šojgu

Rusija nije zainteresovana za trku u naoružanju, ali je prinuđena da unapređuje svoje borbene potencijale kao odgovor na neprijateljske akcije NATO, kaže ruski ministar odbrane Sergej Šogu.

– Sve mere su usmerene isključivo na jačanje odbrane, ograničene su po svom obimu  i u skladu su sa savremenim vojnim opasnostima – rekao je ruski ministar.

On je dodao da NATO želi da se vrati u vreme Hladnog rata i da razvija vojnu infrastrukturu i nastavlja da razmešta protivraketnu odbranu u istočnoj Evropi, a razlog za to je očigledan – sve veći međunarodni autoritet Rusije.

Rusija, kako je rekao, vodi nezavisnu politiku, aktivno učestvuje u rešavanju globalnih problema, postavalja se kao posrednik u regulisanju konflikata.

Njen sve veći međunarodni autoritet stimulisao je razvoj ne samo evroazijskih nego i globalnih integracija kao što je BRIKS, dodao je Šojgu.

– Sve to Zapad vidi kao izazov za svoje liderstvo, kao pokušaj da se uništi unipolarni svet nastao posle raspada SSSR – rekao je ministar novinarima posle zatvaranja Međunarodnih vojnih igara.

On je istakao i da je u zapadnim medijima pokrenuta snažna propagandna kampanja kako bi se svet uverio u navodnu agresivnu spoljnu i vojnu politiku Moskve.

Podsetio je i da je u dokumentima Alijanse Rusija označena kao glavna pretnja bezbednosti.

– Antirusku retoriku neštedimice koriste visoki zvaničnici Alijanse – istakao je Šojgu.

Šojgu kaže i da je Rusija predložila NATO da smanje broj vojnih vežbi u uslovima pandemije, kako bi se sprečilo dalje komplikovanje situacije, ali da ta ideja u Briselu nije naišla na pozitivan odjek.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here