Zoran Marjanović
Vratio se na porodično imanje: Marko Marjanović

Još jedno proleće Srbija i svet dočekuju u strahu od korona virusa koji je do sada odneo više od milion života. U borbi protiv ove opake pošasti, osim vakcinacije, lekari preporučuju i razne oblike zaštite, jačanje imuniteta organizma, zašta se u zapadnoj Srbiji koristi i lekoviti sok breze.

U srpskim selima je u ne tako davnoj prošlosti narod znao za lekovitost ovog soka, ali je vremenom, zbog savremenog načina života i sve manjeg broja stanovnika gotovo u potpunosti zamrla upotreba čudotvornog eliksira iz stabla breze. Sakupljanjem ovog leka, koji daruju zemlja i breza, danas se bave samo retki, a među njima su Marko Marjanović (35) i njegova životna saputnica Nevena. Marko i Nevena posle života u gradu odlučili su da se vrate na selo i bave proizvodnjom ekološke hrane.

– Ja sam master arheologije sa prosekom ocena preko devet, položenim državnim ispitom i zvanjem višeg kustosa. Na poziv svojih profesora do sada sam radio na arheološkim iskopavanjima širom Srbije i Sibira, ali zbog raznoraznih administrativnih zabrana, bilo je i nepotizma, nisam uspeo da nađem stalni posao arheologa. U međuvremenu sam radio i fizičke poslove na gradilištima i kada sam shvatio da nam ne ostaje ništa kada platim stan i druge obaveze, odlučio sam da se sa suprugom vratim na porodično imanje u selo Gornji Branetići. Sada tu proizvodimo ekološku hranu za sebe, a višak prodajemo preko interneta – priča Marko.

Samo prirodno: Nevena sa suprugom brine o domaćinstvu

Odluka je, prema njegovim rečima, bar za sada, bila ispravna jer su svoji na svome.

– Za sada preživljavamo, ali smo ubeđeni da ćemo u skorije vreme naći pravi način da obezbedimo zaradu od koje možemo pristojno da živimo – uveren je naš sagovornik.

Marko je veoma vezan za selo u kojem je porastao i gde je od starijih usvajao znanje o prirodi.

Sa suprugom Nevenom uzgaja maline i kupine, od kojih prave kvalitetno kupinovo vino, održavaju plastenike u kojima gaje povrće bez ikakvih hemijskih preparata. Osim toga, prave i sok od zove, imaju i manja stada ovaca i koza, a Marko je ovih dana zauzet i prikupljanjem soka breze.

– Još odmalena voleo sam da slušam o iskustvima starijih ljudi i pamtio sam njihove savete o svemu i svačemu, pa i o zdravlju. Tako sam se i prisetio priča iz detinjstva o brezovom soku koji su najstariji nazivali eliksirom života. Probao sam i evo uspevam da sakupim dovoljno za svoju porodicu i za prijatelje. Ja sam jedini u našem i još nekoliko sela koji sakuplja sok breze. Znam da se ovim poslom, osim mene bavio i Mladen Tomović iz sela Koštunići. Iz nauke kojom se bavim znam da su se sokom od breze lečili mnogi narodi – u Rusiji, Finskoj, Litvaniji, Estoniji, Poljskoj i drugim državama gde raste ovo drvo – objašnjava Marko kako je došao na ideju da sakuplja lekoviti sok.

On ističe da se iz jednog stabla prikupi dva do tri litra eliksira.

– Ovaj bogomdani sok veoma povoljno utiče na imunitet organizma, što je važno u vreme korone, pravi je čistač organizma, dobar je za detoksikaciju tela, reguliše krvni pritisak, povoljno utiče na rad jetre, blagotvoran je za održavanje kože i utiče na kvalitet zuba – ispričao je za “Vesti” Marko Marjanović, inače veliki pobornik očuvanja srpskih šuma. Kaže i da je ubeđen da je, uz određenu pomoć države, moguće oživljavanje srpskog sela.

Jedno drvo daje dve-tri litre soka

Proročanstvo Tarabića

– Sok breze ima veoma prijatan i sladunjav ukus i treba ga upotrebljavati svakog dana, ali u tome ne treba preterivati. Za dobar imunitet organizma dovoljno je popiti šolju soka ujutru i isto toliko uveče. Poslovi oko prikupljanja soka breze su jednostavni, a dok to radimo često su nam u mislima reči vidovitih Tarabića “da će lek protiv opakih bolesti biti svuda oko nas”. Verujemo da su Tarabići bili u pravu, kao što verujemo da su breze deo naše lekovite okoline koju moramo da poštujemo i čuvamo – naglašavaju Marko i Nevena.

Važno je ne ozlediti stablo

Da Marko i Nevena zaista žive u skladu sa prirodom i da o njoj vode računa govori i činjenica da za prikupljanje ovog napitka ne primenjuju uobičajeni način.

– Najbolje vreme za to jeste proleće i sok se prikuplja najduže mesec dana, a tehnika je identična onoj koju upotrebljavaju severni narodi. Oni zabuše drvo breze, u rupu ubace cevčicu zove kroz koju sok ističe u posudu za sakupljanje. Međutim, pošto mislim da se na ovaj način ozbiljno oštećuje stablo, ja sam izabrao da sok sakupljam tako što presečem manje grane breze iz koje, kao i iz stabla, ističe sok. Na ovaj način ne ozleđujem stablo i nanosim mu minimalnu štetu – naglašava naš domaćin.