pixabay.com
Ilustracija

Voditeljka, di-džej i pobednica britanskog “Velikog brata” 2002. godine, Kejt Loler, imala je problema sa postporođajnom depresijom, koja često pogađa žene u svim delovima sveta.

Nakon što je uspela da je pobedi, Kejt je ispričala svoju priču i kroz šta je sve prošla dok je njena beba bila pored nje. Kejt nije znala da ima postporođajnu depresiju, nije mogla da objasni zbog čega ima samoubilačke misli mesec dana nakon što je na svet donela svoju ćerku.

– U jednom trenutku jurnula sam u spavaću sobu, gotovo tresnula bebu na krevet i vrisnula: “Ne mogu ovo više!”. Onda sam otrčala u potkrovlje, uplašena zbog činjenice da sam poželela da naudim svom detetu – otkrila je Kejt samo jednu od situacija kroz koju je prošla.

Upravo ovaj trenutak bio je alarm za njenog muža Martina, koji je shvatio da majci njegove ćerke Noe treba stručna pomoć.

– Zahvalna sam Martinu što je prepoznao znakove upozorenja i što je odmah reagovao – govori Kejt i dodaje:

– Zatekao me je kako ležim na podu u spavaćoj sobi u potkrovlju, ridam i govorim: “Ne mogu više ovo da radim”. Iskreno, ne sećam se te epizode, ali verujem da sam izgledala očajno i bespomoćno, jer sam se nedeljama tako osećala. Kad me je video u tom stanju, rekao mi je da ćemo zajednički potražiti pomoć i da ja, ma koliko da mislim da sam jaka, nisam u stanju da neke stvari prevaziđem sama – dodala je ona.

Iz svog iskustva, Kejt otkriva da joj je najvažnija bila pomoć i podrška, te da svaka žena koja je na svet donela dete, zaslužuje da je ima u svojim najbližima, ali i stručnjacima ukoliko je potrebno:

– Kad se setim trenutaka u kojima sam mogla da povredim vlastito dete, shvatam zašto je toliko važno da mame imaju pomoć i podršku najpre partnera, a onda i stručnjaka – savetovala je.

Kejt nije imala razloga da se ovako ponaša, da bude nezadovoljna i nesrećna jer je u životu imala sve i ništa joj nije manjkalo. Međutim, nakon rođenja bebe nije videla “sunčanu stranu ulice”, odatle i potiče želja da naudi svom detetu ali i sebi:

– Imam krov nad glavom, imam partnera koji me voli, imam pse, imam posao, imam bebu koja je zdrava. Zašto sam onda depresivna? – prisećala se Kejt.

– Često mi se dešavalo da sedim u dečjoj sobi i poželim da naudim sebi, da prekratim muke, da me više nema. Bila sam uverena da sam uništila svoj život, kao i život mog partnera – otkrila je ona u svojoj knjizi gde otkriva kako se izborila sa postporođajnom depresijom, prenosi portal “Yumama”.

Međutim, kada je Kejt pretražila internet bila je zaprepašćena brojem žena koje su prolazile kroz ovo što i ona, a još više je šokirao broj izvršenih samoubistava zbog postporođajne depresije. Zbog toga je odlučila da svoja iskustva deli na društvenim mrežama, ali i da objavi knjigu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here