Šoking osvojio Melburn kup

0

I ovog, prvog, utorka u novembru australijska nacija je stala na trenutak, kako bi

Sporna nagrada čečenskog diktatora
Stranka zelenih traži od Federalne vlade da privremeno zapleni novčanu nagradu, koja je dodeljena čečenskom diktatoru Ramzanu Kadirovu, čije je grlo Moriljan osvojilo treće mesto na Melburn kupu. Australijski zeleni veruju da bi vlada trebalo da zadrži 420.000 dolara, sve dok se ne osigura da novac neće biti korišćen u finasiranje Kadirovog režima.
Kadirov, koji je najbogatiji čovek u ovoj bivškoj sovjetskoj republici, poredi se sa režimom Sadama Huseina i severnokorejskog predsednika Kima Jonga, zbog kršenja ljudskih prava i ubistava koje je, navodno, počinio u Čečeniji.
Iako je konj Moriljan važio za favorita u Melburnu, kraj trke završio je na trećem mestu iza grla Šoking i Krajm sin.
– Ovo je srećan ishod trke. U suprotnom, još više novca bi pripalo u Kadirovu – izjavio je vođa zelenih Bob Braun. – Ovom brutalnom liku ne bi trebalo da se dozvoli da odavde odnese bilo kakav profit – naglasio je Braun posle trke.
Stručnjaci su ranije upozorili da bi Melburn kup mogao da postane deo međunarodnog lanca za pranje novca, ukoliko bi grlo čečenskog predsednika osvojilo neku od nagrada.

 

ispratila najskuplju trka galopera na južnoj hemisferi – Melburn kup, i jednu od najvećih na svetu. Grlo Šoking pobednik je ovogodišnjih trka u melburnskom Flemingtonu, jednom od četiri hipodroma u glavnom gradu Viktorije.

 

Ukupan nagradni fond trka iznosio je od 5,5 miliona dolara, a pobedniku je pripalo 3,3 miliona dolara, kao i trofej vredan 100.000 dolara.

"Toliko sam radostan. Ova trka zaustavlja naciju. Svaki džokej želi da osvoji ovu trku. To je san, a moj se ostvario. Ne mogu da verujem", izjavio je posle pobede džokej Kori Braun za kanal "Deset".

Melburn kup (149. po redu) i ove godine je dokazao da je jedan od najprestižnijih događaja na planeti. Za Melburn ovo je bio prazničan i neradan dan. U Flemingtonu je vladala tradicionalna atmosfera – viđeno je puno raskošnih haljina i damskih šešira.

 

Muškarci su bili pedantno obučeni, najčešće u frakovima, a na glavama su nosili cilindre. Bila je to smotra najboljih konja, gomile kladioničara, a popijeno je mnogo šampanjca i piva.

U ponedeljak, kao da se zaboravilo da je klađenje veliki porok. Svetska finansijska kriza, kao i zvanično povećanje kamatnih stopa do koje je došlo uoči same trke, nimalo nisu omeli kladioničare da dohvate novčanike, i izdvoje pozamašnu sumu na opklade.

Kompletni podaci za ovu godinu još nisu urađeni, ali je poznato da su državne kladionice u Viktoriji i NSW samo za glavnu trku, koju je osvojilo grlo Šoking, primile 95,6 miliona dolara. Ovome treba pridodati novac koji su primile kladionice širom Australije. Kada se sve to sabere moguće je naslutii o kojoj količini novca je reč.

Gari Dejvis iz organizacije lutrije "TAB SportsBet" kaže da su kladioničari iz Viktorije potrošili 39,6 miliona dolara na najomiljeniju australijsku trku, dok je njihov prošlogodišnji ulog iznosio 37,1 milion novčanica. U NSW kladioničari su potrošili čak 56 miliona dolara, dok su godinu dana ranije na klađenje dali 51,2 miliona dolara.

Prva nagrada – zlatni sat
Prvi Melburn kup održan je 1861. godine i nagrada je iznosila tadašnjih 1.420 dolara, dok je kao trofej predat – zlatni sat. Danas je ukupni fond nagrada za ovu trku više od pet miliona dolara, vlasnik uz novčanu nagradu dobija i pehar, koji je izrađen od 18-to karatnog zlata i vredi 100.000 dolara. Ovogodišnji Melburn kup 2009 uživo na trkalištu pratilo je 102,161 gledalaca od kojih je veliki broj došao i iz inostranstva. Prvi utorak u novembru je odabran 1875, a od 1877. godine to je postao neradni dan u Melburnu.

Opklade na pobedničko grlo donele su vlasnicima uloga nagradu od 12 dolara na svaki uplaćen dolar. Jedan od dvojice pojedinačno najvećih kockara, rizikovao je da ostane bez 40.000 dolara, na opkladi 1:12, ali je zahvaljujući sreći osvojio čak 440.000 dolara dok je drugi na uloženih 27.000 dolara kući otišao sa 297.000 dolara. Prema rečima Dejvisa, kada su u avgustu počeli da primaju opklade za ovogodišnji Melburn kup, pobeda grla Šoking donosila je 21 dolar.

Čak i australijski političari nisu odoleli, kao i većina građana, da se okušaju u sreći na konjskim trkama. Najviše sreće imao je prvi ministar Kevin Rad koji je svoju oplakadu stavio na pobedničko grlo. Premijer Viktorije Džon Brambi kladio se na konja "Dafodil", a premijer NSNj Nejtan Ris izabrao je grlo "Rimski imperator".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here