EPA-EFE/Sergey Guneev
Vladimir Putin

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je, odgovarajući na kritike ruskog predsednika Vladimira Putina koji je podsetio da je NATO pokrenuo rat u Evropi, protiv Jugoslavije, izjavio da je Alijansa to uradila kako bi “sprečila genocid na Kosovu”, javlja Rojters.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Šolcom, rekao da su mu još uvek sveža sećanja na rat Severnoatlantslke alijanse protiv Jugoslavije i na bombardovanje Beograda.

Putin je rekao da je to jedan tužan primer, koji je, međutim, istovremeno i činjenica, preneo je TASS.

– Federalni kancelar je upravo rekao da ljudi njegove generacije – a i ja svakako pripadam toj generaciji – teško da mogu da zamisle rat u Evropi – rekao je Putin novinarima na zajedničkoj konferenciji sa Šolcom.

Ruski predsednik je podsetio da smo međutim svi bili svedoci rata u Evropi koji je NATO pokrenuo protiv Jugoslavije i bombardovanja jedne od evropskih prestonica – Beograda.

– To se jeste dogodilo, bez ikakvih sankcija Saveta bezbednosti UN. To je jedan vrlo tužan primer, ali i nepobitna činjenica – rekao je ruski predsednik.

Na Šolcovu opasku da je NATO bombardovanje 1999. usledilo kako bi se sprečio “genocid”, Putin je rekao da je ono što se danas dešava u Donbasu “svakako genocid”.

Nemački kancelar je, međutim, kritikovao to što je Putin situaciju u Donbasu nazvao “genocidom”, nazivajući to pogrešnim.

– Reč genocid, koju je ruski predsednik upotrebio na zajedničkoj konferenciji za novinare je jaka i pogrešna – poručio je Šolc.

Šolc je u obraćanju novinarima ocenio da je razgovor sa ruskim predsednikom bio iskren.

Govoreći o bezbednosti u Evropi, nemački kancelar je ukazao da bi dugoročna bezbednost u Evropi mogla da se postigne samo sa Rusijom.

– Za moju generaciju, rat u Evropi je nezamisliv. Moramo da osiguramo da tako i ostane – poručio je on i dodao da je “naša odgovornost kao državnih i vladinih lidera da sprečimo vojnu eskalaciju u Evropi.”

Dodao je da misli da bi Dojče vele trebalo da dobije priliku da nastavi da radi u Rusiji.

13 COMMENTS

  1. Genocid je proterivanje jednog naroda sa podrucja jedne države…šiptari mi ne izgledaju kao proteran narod vec su in nemci dali državu isto kao i austrougari sto su dali drzavu albancima pocetkom 19.veka.
    Genocid je bilo proterivanje Srba iz hrvatske a ne videh da su nemci tada reagovali i bombardovali hrvate da spreče pravi genocid.
    P.S. Koliko se secam da je Klinton rekao da Nato nema ništa protiv srpskog naroda vec samo protiv Milosevica pa su nas bombardovali osiromasenim uranijumom…hvala NATO!!!

  2. Njegova izjava da se bombardovanje desilo”da se spreči genocid na Kosovu”.Pa oni su sa tim bombardovanjm i stvorili,pravi genocid.Zaboravio je dodati da su bombardovanje izvrsili I na Kosovu.Koristili su najgora oruzja,i Srbiju su ozracilli za sledecih milionae godina..NATO je pila sveta pobio,sa izgovorom “mirovne trupe”.Kada ce Nemačka odgovarati za sve zlocine iz Drugog svetskog rata??Licemeri!!

  3. Evo sada Rusi planiraju genocid u Ukrajini! Sto ne posaljete NATO da ih bombarduje? Prpa svabo celavi a?

  4. Alijansa na celu sa amerikancima je napravila GENOCID bombardujuci mesecima srpski narod u BiH i Srbiji.
    A Amerikanci vec decenijama prave genociod po svetu. Irak dva puta, Lybija Avganistan. A Kambodza, Vijetnam itd. Nikad kraja. Sad huskaju i u Ukrajini da bi pravili genocid nad Ruskim narodom.

  5. JAO JAO STA VI PISETE,PA KO JE TU LUD?? ISPADOSE PO VAMA DA VI NISTA NISTE NAPRAVILI NA KOSOVU.ETO VI STE ZRTVE???? A KOSOVARI KOJI SU VAS NAPALI.

    • U svakom ratu postoje dve strane i obe su krive, a ne samo jedna. Mi nismo jedini krivci. I kako mislite da rat sprečite ratom?

  6. Zašto se Nemcima dozvoljava da se bave međunarodnom politikom i sporovima, ako neko nema pravo na to onda su to oni. Poznato je šta se dogodilo u WWII.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here