EPA/Clemens Bilan
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kojom je izdat nalog za „hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina, piše agencija Rojters.

– Međunarodni krivični sud je institucija nadležna za istragu ratnih zločina. Radi se o tome da niko ne može biti iznad zakona i to sada postaje očigledno – izjavio je političar na konferenciji za štampu sa japanskim premijerom.
Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, prethodno je izdalo „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.
Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.”
Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS „opravdanom“. On je, istovremeno, naglasio da same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda „poprilično čvrsta“.
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.

8 COMMENTS

  1. Licemerni dvolični Iznogud ! Vidite mu bre samo držanje , pogled , cinik izraz lica ….. običan gad , sretala sam takvu vrstu ljudi …… nema druženja sa takvim ! 🤮

  2. Eh koji ste vi gadovi.Taj medjunarodni sud nije medjunarodni to je Americki sud.On radi po diktatu Amerike.Zasto do dan danas nije podignuta optuznica protiv nijednog zvanicnih lidera Evrope i nijednog Americkog funkcionera.Dobro znate za zlocine u Vijetnamu Sriji Afganistanu Iraku Libiji i zlocine nad Srbijom.Taj sud ako hoce da sudi po pravdi treba prvo pohapsiti Obamu.Bil Klintona Hilari Klinton Meldin Olbrajt ona je umrla.Dzimi Sea.Toni Blera Viljama Vokera.Oni su odgovorni za ratne zlocine pocinjene p
    po svetu.Prvo njih treba pohapsiti a onda Putina.Vi svoje zlocine stitite kao i uvek
    Pa kakav je taj sud reko sam na pocetku

  3. Sve sto su radili u bivsoj Jugoslaviji
    hoće isto sa Rusijom!
    Koga treba uhapsiti Zalenskog Jo Bajdena jer su oni odgovorni za ovaj
    prljavi rat !
    Rusija ,Kina i EU bi bile vodece države
    u svetu a to se Americi ne dopada pa
    su ovaj rat oni izrezirali zajdno sa UK
    predsednikom Zelenskim !

  4. Tesko ovom svetu.kada jedan nemca potomak nacista tako zdusno poedrzava da hapse coveka koji svim silama spasava svet.Kavu ti mali amercki potrcko imas moralnu snagu da tako nesto podrzavas.Sta nisi podrzao hapsenje Klintona,Solane i amerckih jastrebova i nacista d budu uhapseni posle bombardovanja jedne suverene drzave bez ikakvoh razloga.

  5. Прво довести клинтона,буша,обаму,бајдена саркозија,блера,тачерову,меркел….нема ту мјеста за гос.Путина.

  6. Sta ima rusija svama nista imam neki predosecaj da vi makron itakvi nikad necete vise posjetiti rusiju jer cete biti uhapseni

  7. A sto onda gospodo iz EU podržavate amerikance, kada izričito zabranjuju da se američkim gradjanima sudi van teritorije SAD? Bilo da su vojnici u Medjunarodnim misijama (nametanja mira) ili politicarima ??? Onada to nije medjunarodni, vec lokalni sud u Hagu?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here