EPA/Clemens Bilan
Nemački kancelar Olaf Šolc

Šef nemačke Vlade Olaf Šolc ne prihvata da bude nazvan “kancelarom mira”, s obzirom na to da Nemačka isporučuje oružje Ukrajini u ukupnoj vrednosti od više milijardi evra, izjavio je on u podkastu za izdanje “Cajt”.

Šolc je podsetio da u skladu sa njegovom odlukom, Nemačka izdvaja 2 odsto svog BDP-a za ostvarenje ciljnog pokazatelja troškova Alijanse za odbranu, kao i modernizaciju Bundesvera.

– Takođe sam doneo odluku da šaljemo oružje Kijevu. U cilju pomoći Ukrajini da zaštiti svoju zemlju, ukupan iznos dostavljenog i obećanog oružja dostigao je 28 milijardi evra. Zbog toga se ne može reći da je to nešto gde nema oružja, a u tom slučaju termin ‘kancelar mira’ apsolutno nije prikladan – rekao je on.

Šolc je istakao da je za njega važno da svi veruju da on pažljivo odmerava svaku odluku pre donošenja.

Istovremeno, on je pretpostavio da bi kancelar-mirotvorac Vili Brant postupio isto tako kao i on, odnosno, založio bi se za isporuke oružja Ukrajini, ali bi isključio slanje raketa “taurus”.

Ranije je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u intervjuu nemačkoj informativnoj agenciji DPA pohvalio odluku Šolca da ne odobri slanje raketa “taurus” Kijevu.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Makiii… onaj ko je izruchivo bombe svakakvih vrsta, a posebno one sa uranijumom, ko je civilnu infrastrukturu unishtavo, pobio srpsko stanovnishtvo, porushio svako dobro, jednom rjechju, napravio zlo nad zlom bjedu nad bijedom, nemoze mi biti prijatelj! Meni NE i tachka!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here